Основні причини неполадок в роботі газового котла

Всі заявлені характеристики газовий котел опалення зможе продемонструвати в повній мірі тільки в тому випадку, якщо будуть дотримані вимоги до енергоносія, монтажу обладнання та умов експлуатації. Будь-яка невідповідність заданим параметрам активує систему автоматичного відключення, тобто котел просто перестає працювати.

Цілодобова робота котлів призводить до їх підвищеного зносу. У цьому випадку будуть потрібні якісні запчастини, на сайті https://instalator.com.ua/ їх можна придбати по доступній вартості. 

Розберемо найчасті проблеми в роботі опалювального обладнання.

Нерівномірне нагрівання води

Причина подібної проблеми полягає в несправності термопари, датчика температури. Котел не може працювати стабільно в автоматичному режимі, необхідно забезпечити заміну пошкодженого обладнання новим.

Як показує практика, виникнення нерівномірної температури свідчить також про необхідність настройки реле, датчика, якщо відкладати цей процес в довгий ящик, може виникнути ситуація з виходом елемента з ладу повністю.

Газовий котел не гріє воду

Причина може бути викликана кількома факторами. Перший - слабка подача газу (можливо, це пов'язано з низьким рівнем в системі, але можуть бути забиті елементи пальника). Другий - недостатня кількість води в котлі, отже, необхідно повністю наповнити систему. На показник температури впливає і несправний стан термодатчика, він невірно дає свідчення, власник обладнання просто не в змозі коректно встановити необхідне значення рівня тепла в котлі.

Газовий котел не відключається

Основна причина полягає в тому, що обладнання не може в повній мірі прогріти систему. Причини, що вплинули на цю ситуацію, можуть бути відзначені в наявності прихованих витоків, некоректному підключенні самого обладнання. Нарешті, відзначається наявність забруднення в трубах, яке негативно позначається на роботі всієї системи.

Котел працює ударами

Одна з причин того, що обладнання працює ударами, полягає в його забрудненості. Щоб не виникало подібної ситуації необхідно виконувати регулярну очистку обладнання від скупчилися в ньому елементів кіптяви, гару. В результаті некоректної експлуатації забиватися може також і пальник, окремі вихідні отвори перестають подавати газ в потрібній кількості.

Газовий котел "скидає" воду

Характерною причиною, яка викликає скидання котлом води, стане падіння тиску в системі. В такому випадку, рекомендується почати качати повітря в розширювальний бак. Для цього використовується спеціальне насосне обладнання, яке бажано вже має бути встановлено в систему. Необхідності підкачувати воду немає, проблема може бути усунена в результаті роботи з подачею повітря в розширювальний бак.

Газовий котел часто вмикається і вимикається

Перша причина, по якій котел часто вмикається і вимикається, полягає в некоректному підборі самого обладнання. Зокрема, його потужність розрахована на роботу в великому приміщенні, а змушений функціонувати в маленькій кімнаті. Впливають і помилки при монтажі спеціального циркуляційного насоса. Також може бути некоректно встановлений діапазон температур, за результатами якого котел не добирає потрібного показника і включається знову. У кімнаті відсутній термостат, а регулювання роботи обладнання здійснюється виключно за показниками самого теплоносія.

Коли і як потрібно чистити газовий котел?

Чищення котла повинно виконуватися не рідше ніж один раз в два сезони. Першим «симптомом» обладнання, яке потребує обов'язкового чищення, стане відсутність рівномірного нагріву. Наприклад, в процесі експлуатації і при сильному забрудненні деякі моделі починають працювати нестабільно, з оглядового вікна виходять язики полум'я, на внутрішній поверхні (над пальником) починає накопичуватися гар, що заповнює собою весь простір і не дає можливість повноцінно експлуатувати обладнання.