Чим хороший MacBook і чи коштує він своїх грошей

Відомо, що компанія Apple виробляє техніку преміальної якості, це ж стосується і серії портативних комп'ютерів MacBook. Однак, через свою високу ціну, вони відштовхують початківців-користувачів.

Проте, рано чи пізно багато людей, награвшись з глючними ноутбуками на Windows, стають перед вибором - взяти ще раз ноут на вінді або розщедритися на принципово новий пристрій на macOS.

І тут виникає безліч питань - чи дійсно такий хороший макбук як про нього говорять, чи підійде він конкретно для моїх завдань, а що там з продуктивністю в порівнянні з хорошим ноутбуком на операційці від Microsoft?

На всі ці питання ми і постараємося відповісти в даній статті, розглянувши MacBook в усіх можливих аспектах і з усіх боків, а потім зробимо висновки про те для яких завдань він підійде і чи варто за це переплачувати.

Якщо ж ви в кінцевому рахунку зважитеся на покупку, то оригінальний макбук про по найкращій вартості ви знайдете в інтернет-магазині bigmag.ua. 

Екран

Практично всі сучасні макбуки оснащуються якісними IPS матрицями високого дозволу (Retina). Тобто ви гарантовано отримаєте відмінну якість зображення і в цьому напевно не прогадаєте, але про всяк випадок все ж загляньте в опис.
Однак, на сьогодні макбуки представлені модельним рядом з діагоналлю екрана максимум 15.4 ", які відносяться до більш дорогий серії MacBook Pro. Так що, якщо вам неодмінно потрібен 17-дюймовий екран - проходіть мимо, тут ви його не отримаєте.

Процесор

Більшість макбуків оснащуються економічними процесорами Intel Core i7 з серії U, яких буде достатньо для використання більшості професійних додатків (аудіо, відеомонтаж, 3D-рендеринг) на аматорському рівні.

Але, якщо ви працюєте з серйозними проектами на постійній основі і для вас важливо робити це максимально швидко, то краще віддати перевагу ноутбуку на Windows з набагато більш потужним професійним процесор Intel з серій H або HQ. Так, є і макбуки з такими процесорами, але коштують вони дуже дорого (від 3500 $).

Відеокарта

Ось тут у макбуків традиційно все сумно, вони оснащуються дискретною графікою нижче середнього рівня, ймовірно тому що в їх компактному корпусі не виходить вмістити потужну систему охолодження.

Так, цієї графіки цілком достатньо для повсякденних завдань та аматорського монтажу відео, але для складних професійних проектів вона не годиться, доведеться брати ноутбук на вінді або зовнішню відеокарту. Про сучасні важкі ігри можна було б взагалі не згадувати, так як це прерогатива платформи від Майкрософт, на мак їх просто не роблять. Хоча, звичайно, всякі казуальне і креативні іграшки щоб трохи відволіктися є.

Оперативна пам'ять

Тут проблем не буде, так як сучасні макбуки оснащуються достатнім обсягом оперативної пам'яті (в середньому 16 Гб), плюс вони вміють використовувати пам'ять набагато ефективніше.

Навряд чи варто віддавати перевагу ноутбуку на Windows тільки через те, що у нього більше пам'яті. Сумнівно, що це принесе хоч якусь ні будь помітну різницю в продуктивності.

Дискова система

Макбуки комплектуються швидкими SSD дисками, але вони мають порівняно невеликий обсяг. В середньому це 256 ГБ, а моделі на 512 ГБ коштують вже відчутно дорожче.

Значить для зберігання великої кількості об'ємних проектів порівняно недорогий моделі макбука буде мало. У ноутбуці на Windows з цим справа йде набагато краще, за цілком доступну ціну можна взяти модель де буде SSD і HDD. Але це ще не привід відмовлятися від макбука, так як в ньому можна замінити SSD на більш об'ємний або просто купити зовнішній диск.

Автономність

Тривалість роботи від батареї - це коник всіх пристроїв від Apple і MacBook не виняток. Більшість моделей можуть пропрацювати до 10 годин від одного заряду в режимі офіс / інтернет.

Звичайно, є і звичайні ноутбуки з потужними акумуляторами, але до автономності макбуків їм далеко, так як у них набагато краще оптимізувати енергоспоживання.

Тачпад і клавіатура

Макбуки славляться своїми тачпадом - вони великі, мають відмінну чутливість і підтримку просунутих жестів, що робить роботу з ними неймовірно зручною.

З клавіатурою у макбуків теж все добре, якщо не брати до уваги, що у неї іноді відвалюються клавіші і поводитися з нею потрібно ніжно. Хоча в разі чого в сервісі її швидко і без проблем замінять. Ми не будемо окремо говорити про сервіс, відзначимо лише що він кращий в світі.

Дизайн і габарити

Ноутбуки від Apple мають простий, але в той же час дуже стильний дизайн. Вони мають цілісний тонкий алюмінієвий корпус і тримати їх в руках одне задоволення.

У плані габаритів і ваги вони перевершують більшість звичайних ноутбуків. Однак, якщо для вас більше важливий дизайн, варто відзначити що у тих же DELL і HP є моделі, що нічим не поступаються в цьому плані, а коштують в два рази дешевше.