Формуємо зелену огорожу на присадибній ділянці

Жива огорожа сьогодні не тільки модний тренд, але і цілком практичний прийом. Все частіше в сучасному дизайні замість штучних парканчиків і огорож використовують живі рослини.

При правильному підборі вони стануть не тільки декоративним акцентом, але і надійним захистом. Завітайте до шоуруму зелена огорожа Львів, тут представлені чудові декоративні рішення на будь-який смак і бюджет, для будь-яких територій і природно-кліматичних умов. 

Основні рослини, які використовують для створення живоплоту - чагарники. Однак дизайнери вибирають плодові дерева, які при правильній посадці і стрижці можна також трактувати як живопліт.

В саду живопліт-паркан може виконувати різні функції:

  • захист кордонів саду. Високі кущі з густою кроною можуть бути надійніше стаціонарної огорожі.
  • санітарно-гігієнічна функція. Якщо є необхідність відокремити сад від дороги або гаража, високорослі чагарники з густою кроною захистять від пилу, шуму, вітру і навіть снігу. Живоплоти допомагають довше утримати вологу в землі.
  • декоративно-зонується функція. Розділити простір саду на зони або задекорувати непривабливу стіну можна за допомогою вільно зростаючих посадок.

Переваги зеленої огорожі

Швидкозростаюча огорожа з живих рослин стане не тільки окрасою присадибної ділянки і справжнім витвором ландшафтного дизайну, а й допоможе заощадити фінансові ресурси. Адже для будівництва красивого, сучасного забору доведеться зазнати серйозних витрати і, крім того, його потрібно буде щорічно підфарбовувати, оберігаючи від корозії, а також виконувати інші профілактичні роботи. Жива огорожа може надійно захистити територію і володіє при цьому низкою серйозних переваг:

  • виглядає дуже привабливо. Насолоджуватися соковитою зеленню зможуть не тільки господарі та їхні гості, а й звичайні перехожі;
  • закриває приватні володіння від поглядів сторонніх людей. За щільними зеленими парканом можна відчувати себе в цілковитій безпеці;
  • листя і хвоя близько посаджених рослин перешкоджає проникненню дорожнього пилу на ділянку. Чистота території - гарантована;
  • зелена рослинність виробляє кисень і насичує повітря ефірними оліями. Це найбільш екологічно чиста огорожа з усіх можливих;
  • може змінювати свою форму в залежності від смаків господарів. За допомогою садового інструменту зеленим огорож можна додати бажаний вид;
  • не вимагає підвищених витрат для облаштування;
  • підвищує життєвий тонус і покращує психологічний стан. Милуватися самостійно вирощеним зеленій огорожі можна нескінченно.

Вибір рослин

Які ж декоративні кущі найчастіше вибирають для створення огорожі? Це бирючина, так як вона швидко зростає, відмінно стрижеться і невибаглива в догляді; бересклет, відрізняється густим листям; швидко зростаючі - форзиція, рябинник, бузок і ін.

Особливо цікава категорія: швидкорослі вічнозелені огорожі. Для них підходять пираканта і пієріс.

Дуже популярні в садовому дизайні хвойні: туя, кипарис, ялівець. Ростуть вони повільніше, зате наповнюють сад особливим ароматом.

Якщо є необхідність задекорувати стіни будівель або похмурі огорожі, допоможуть кучеряві і плетисті рослини: клематиси, гліцинії, плетисті троянди. Підійдуть і плодові ліани, такі як ожина, виноград і лимонник.

Догляд за живоплотом

Щоб жива огорожа приносила користь і радувала погляд, за нею потрібен належний догляд. Її необхідно регулярно підстригати (це стосується формованої огорожі), поливати, прополювати бур'яни і періодично підгодовувати.

У перші два роки молоду огорожу необхідно підрізати досить часто: для формування крони і загального вигляду живоплоту. Робити це потрібно так, щоб основа огорожі було ширше верхівки. Це дає можливість отримувати сонячне світло і нижніх гілок огорожі. Потім стрижку огорожі можна скоротити до 2 разів на рік (ранньою весною, до цвітіння і в кінці червня). Якщо живопліт підстригається раз на рік, то необхідно це робити в серпні. Окремі тонкі гілки можна не обрізати, а заплітати з іншими, ущільнюючи тим самим живу стіну.

Під час стрижки видаляються засохлі і вімерші гілки, щоб вони не засмічували огорожу і не ставали рознощиками різних шкідників. Для більш кращого омолодження кущів, їх обрізають дуже сильно до багаторічних суків. А для додання кроні ширини і густоти необхідно обрізати і молоді пагони.

Для деяких рослин обрізка не потрібна: це клен, айва, вічнозелений барбарис і деякі інші.

Полив рослин залежить від індивідуальних особливостей кожної рослини і складу грунту. Наприклад, глинисті або суглинні грунти часто поливати не рекомендується, так як вони можуть заболотитися, але і пересушувати їх не можна. Полив необхідно проводити в ранкові або вечірні години.