Навіщо потрібен тонік для обличчя і як ним правильно користуватися

Якщо необхідність кремів для обличчя вже не ставиться під сумнів, то етап тонізації шкіри в щоденному ритуалі краси багато хто до цих пір ігнорують. Це неприпустима помилка, запевняють фахівці.

Тонік чи, все-таки, лосьйон

Багато хто плутає ці два косметичних засоби. Незважаючи на те, що обидва вони призначені для очищення шкіри, між ними є одна принципова відмінність.

Тонік не змиває косметику, він використовується в якості завершального етапу очищення шкіри відразу після того, як ви зняли з обличчя все забруднення (очистили шкіру молочком, міцелярною водою, або вмилися гелем і пінкою).

Головне призначення тоніка - це вирівнювати pH шкіри, пом'якшувати і зволожувати її після вмивання. Зараз виробники люблять робити універсальні за складом тоніки для обличчя, які підходять для будь-якого типу шкіри. Зокрема компанія Сибирское здоровье пропонує унікальний антиоксидантний тонік для обличчя з комплексом ENDEMIX ™, а також інші ефективні продукти для підтримки здоров'я і краси, створені на основі диких сибірських рослин. 

Що стосується лосьйону, до його складу часто додають спиртовмісні компоненти. І використовувати його можна як після вмивання очищуючим засобом, так і замість нього. Лосьйони більше призначені для жирної, комбінованої, проблемної шкіри.

Багато хто плутає міцелярну воду з лосьйоном або тоніком. Це принципово різні засоби! За рахунок спеціальних частинок (міцел), міцелярна вода покликана очищати шкіру від скупченого жиру, забруднень навколишнього середовища, декоративної косметики. Частинки розчиняють весь бруд на поверхні обличчя. А знімати цей бруд вже потрібно за допомогою очищаючої пінки, гелю або молочка. А після цього протерти обличчя тоніком.

Види лосьйонів і тоніків

Лосьйони бувають спиртовими, кислотними (містити фруктові кислоти), трав'яними, з підсушуючою і протизапальною дією. Тому вони частіше підходять для жирної, комбінованої, проблемної, шкіри з висипаннями.

Тоніки на водній основі не містять спирту. Вони можуть бути трав'яними або містити кислоти для зволоження шкіри. Тонік не сушить шкіру, навпаки, він її пом'якшує, зволожує, знімає почервоніння, лущення, заспокоює роздратовані ділянки.

Тоніки більше підходять для сухої, комбінованої, чутливої, збезводненої, роздратованою шкіри.

Чи можна взагалі обійтися без тоніка або лосьйону

За великим рахунком, можна і обійтися. Тоді після вмивання на шкіру відразу наноситься крем. Але тільки в цьому випадку ваш догляд за шкірою буде не повним.

Дуже важливо підтримувати правильний кислотно-лужний баланс шкіри, а тонік - то саме засіб, яке вирівнює pH. Саме тому ним краще не нехтувати.