Поради по догляду за римськими шторами

Римські штори відрізняються не тільки практичністю і зручністю у використанні, але і стильним дизайном, який може бути доречний в будь-якому інтер'єрі. Для того, щоб тканина не втратила свій зовнішній вигляд, за нею потрібно належним чином доглядати.

Красивые качественные римские шторы в Харькове, а также жалюзи, защитные и тканевые ролеты по доступной стоимости предлагает компания Колорит.

Залежно від типу матеріалу, штори можна чистити за допомогою пилососа, прати в пральній машині або руками. При чищенні пилососом знімається тільки верхній шар пилу, такий спосіб підходить для щоденного догляду, коли забруднення легкі і можна тільки освіжити зовнішній вигляд матеріалу.

Використовуючи спеціальну насадку і слабку потужність, пилосос не зашкодить тканині. А ось перед тим, як прати римські штори, краще вивчити, як правильно це робити.

На першому етапі знімається полотно з карниза і витягуються ребра жорсткості (це прути, вони знаходяться між тканиною). Перед пранням слід так само ознайомитися з ярликом, який розташований на полотні, там написано назву тканини і рекомендації від виробника по її пранні. З його допомогою ми зможемо визначити тип прання.

Правила прання римських штор

Залежно від типу матеріалу існують правила, як прати римські штори. Синтетичні штори найменш вибагливі, їх можна прати як в машинці, так і вручну. Порошок для цього типу тканини слід вибирати без відбілювача, щоб зберегти насиченість кольору. Для прання синтетичних штор використовується холодна або злегка тепла вода.

Штори з шовку вимагають більшої уваги та обережності. Прати їх можна тільки вручну, в теплій воді. Машинне прання може зіпсувати тканину. Категорично забороняється використовувати порошки з відбілювачем і попередньо замочувати штори. Рекомендують використовувати спеціальні гелі або порошки для прання кашеміру і шерсті, вони не зіпсують волокна і тканина не злиняє. Якщо при полосканні додати кондиціонер для білизни, то штори не будуть електризуватися. Вичавлювати потрібно шовк акуратно: загорнути тканину в рушник і помірно, не надто сильно віджати.

Лляні штори можна прати як в машинці, так і руками. При необхідності можна навіть прокип'ятити, але якщо льон не оброблений (не фарбований). Фарбовану тканину можна прати при температурі не вище 60 градусів, з порошком без відбілювача. А ось льон білого кольору навпаки переться тільки з кисневим відбілювачем. Так він зберігає свій білосніжний вигляд.

Римські штори з льону слід ретельно полоскати у чистій воді кілька разів після прання, щоб змити залишки порошку. Вичавлювати тканину не можна, необхідно просто повісити полотно і дати воді стекти.

Бавовняні римські штори не вимагають особливого ставлення до свого прання. Тканини білого кольору допускається прати при температурі до 95 градусів і використовувати відбілювач. А ось кольорові тканини при температурі 60 градусів і порошок з відбілювачем не припустимо застосовувати. Прання може бути як ручним, так і машинним.

Як правильно сушити і прасувати римські штори

Багато господинь замислюються про те, що потрібно гладити римські штори і чи можна це робити. Це залежить від тканини, з якої виготовлено полотно, і від рішення самої господині.

  • Штори з синтетичної тканини як правило не потребують прасування, але якщо все ж є в цьому необхідність, то робити це можна на низькій температурі праски.
  • Шовкові штори краще сушити горизонтально. Це допоможе полотну зберегти форму і не розтягнутися. Гладити треба ще вологі штори, тому що якщо на суху тканину побризкати водою, на ній залишаться плями. Так само не рекомендується використовувати відпарювач.
  • Лляні штори прасують так само вологими, але на високій температурі із зволожувачем. Після того, як погладили полотно, його необхідно повісити в розправленому вигляді і дати досохнути.
  • Для прасування бавовняних римських штор дозволяється використовувати як праску, так і відпарювач.

Поради по догляду за римськими шторами

  • Для збереження зовнішнього вигляду штор, в основному краще використовувати сухе чищення, а як часто прати штори дивитися по ситуації в приміщенні.
  • Не варто використовувати засоби для виведення плям, вони можуть зіпсувати колір тканини.
  • Необхідно дізнаватися у продавця, як прати римські штори, і слідувати рекомендаціям по догляду за ними.
  • Купувати штори краще у надійних виробників. Якісні вироби рідше втрачають свою форму і колір.