Онлайн психолог. Переваги психотерапії по Skype

Спілкування в режимі онлайн робить географічні кордони умовними або зовсім змиває їх. Ми проходимо курси з підвищення кваліфікації, регулярно бачимося з друзями з усіх куточків світу, беремо участь в прямих трансляціях лекцій і семінарів, і розширюємо власне сприйняття завдяки ефекту реальної присутності.

Консультація психолога по Skype - практика, яка, незважаючи на сумніви і дискусії, з кожним роком стає все більш популярною.

За своєю ефективністю сеанс психотерапії в режимі онлайн навряд чи поступається реальному спілкуванню з фахівцем. При використанні відеозв'язку у психолога також є можливість стежити за позою, мімікою і жестикуляцією клієнта. Останній, в свою чергу, знаходиться в максимально комфортних для себе умовах і не витрачає дорогоцінний час на пересування по місту.

А в ситуації вимушеної самоізоляції, в якій ми всі зараз перебуваємо, це практично єдине рішення для тих, кому потрібна професійна підтримка.

Переваги такого методу очевидні, а отримавши професійну консультацію психолога онлайн Олени Шевчук ви в цьому самі переконаєтесь!

Онлайн-консультація психолога по Skype - переваги перед особистим візитом

  • Економія часу. Це справжній порятунок для людей з щільним графіком роботи і молодих мам, у яких немає можливості виділити 2-3 години на очну зустріч (включаючи час на дорогу). Затори і пробки істотно збільшують час на переміщення по місту. 
  • Доступність фахівця для жителів інших регіонів країни або інших країн. Це відмінне рішення, якщо ви живете в населеному пункті, де немає потрібного вам фахівця, або проживаєте за кордоном.
  • Можливість не переривати терапію. Ви можете продовжити роботу з фахівцем, перебуваючи у відпустці, у відрядженні, і навіть після переїзду в інше місто або країну.
  • Анонімність. Онлайн-консультації психолога корисні в тих випадках, коли вкрай важлива анонімність. Отримання психологічної допомоги передбачає можливість заповнення простої форми на сайті: досить вказати ім'я або псевдонім і бажаний спосіб зворотного зв'язку. 
  • Можливість запису сесії та документування отриманої інформації. За час сесії пацієнт отримує великий обсяг нової інформації, на засвоєння або переосмислення якої може знадобитися час. Спілкування через Skype дозволяє робити запис розмови і прямо в ході консультацій обмінюватися посиланнями на додаткові матеріали, літературу, зображення, відеоролики.
  • Особистий комфорт і безпека. В даному випадку мається на увазі безпека психологічна. Коли спілкування з фахівцем проходить в будинку (або в іншому зручному для пацієнта місці) з чашкою улюбленого напою в руці і сидячи в своєму улюбленому кріслі, пацієнт відчуває себе в більшій безпеці і комфорті. Це дозволяє психологу зняти певні бар'єри в передачі і отриманні інформації, значно скоротити психологічну дистанцію, і як наслідок вибудувати більш довірче спілкування, що повністю знімає питання, чи ефективна онлайн психотерапія.

Плюси роботи з психологом в «Скайпі» безперечні. Однак не можна не згадати і про проблемні питання. Найбільш очевидні - погане інтернет-з'єднання, проблеми на лінії, перебої в роботі техніки. Через якість зображення психолога може бути складніше відстежити емоційний стан клієнта. 

Режим онлайн не підходить тим, хто проходить тілесну терапію: при виконанні певних вправ дистанція неприпустима і може в цілому негативно позначитися на ефекті роботи. Якщо мова йде про роботу з дитячим психологом, то не всі ігрові техніки можуть застосовуватися віртуально.

Також деякі клієнти в принципі воліють живе спілкування. І тоді потрібно шукати фахівця за місцем проживання, що в певному сенсі обмежує, зате гарантує живе взаємодія.

Який тип взаємодії з психологом вибрати?

Загалом, ефективність консультацій в режимі онлайн не нижче ефективності очної зустрічі. Є випадки, коли клієнти переходили з очної консультації в онлайн через неможливість приїжджати в офіс або через нестачу часу, коли як є необхідність психологічної допомоги.

Сумніваєтеся, чи ефективна онлайн психотерапія? Основний фактор, що визначає, чи буде працювати терапія - довірчий емоційний контакт між психологом і клієнтом. При цьому не так важливо, перебуваєте ви в одній кімнаті або спілкуєтеся через екран.

Так чи інакше, вибір за вами! Однак на закінчення не зайвим буде знову згадати, що в умовах ізоляції і пандемії онлайн-консультації - єдиний вихід. Мало того, що загроза захворіти коронавірусів лякає багатьох сама по собі, велика кількість людей також стикаються зі стресом у зв'язку з життєвими проблемами. А паніка, яка передається від користувача до користувача в соціальних мережах, негативно відбивається на нашій поведінці, діях і реакціях.