Чи потрібен антивірус, якщо ми обережні в Інтернеті

Сучасний Інтернет повний загроз, і не минає й тижня, щоб засоби масової інформації не повідомили про нову шкідливу ​​програму, яка використовується для атак на пристрої користувачів. Здавалося б, що більшість користувачів мережі знають, які небезпеки можуть зустрітися і як себе від них захистити.

Однак, дослідження показують, що майже 2/3 користувачів мають проблеми з упізнанням того, що є одним з основних методів, використовуваних хакерами - фішинг (30% респондентів зізналися, що поняття не мають, що таке фішинг, а ще 32 відсотки не знають, чи зможуть його визначити).

Низький рівень знань про кіберзагрози має відображення в даних продажів, які ясно показують, що інтерес до покупки антивірусного програмного забезпечення в світі починає зменшуватися.

Адже досить бути пильним

В даний час часто можна зустрітися з твердженням, що досить бути пильним під час роботи в інтернеті і не відвідувати підозрілих сайтів, щоб уникнути зараження комп'ютера шкідливим програмним забезпеченням. Безумовно, це не так!

Якщо ми не маємо надійного антивірусного програмного забезпечення, а таке можна замовити на сайті HTTPS://bitdefender.ua/ru/ світового лідера сфери кібербезреки BITDENFEVDER, небезпеки чекатимуть нас на кожному кроці, тому що в світі кожні 24 години з'являється більше 300 тисяч шкідливих програм, в тому числі таких небезпечних, як вимагачі, які шифрують файли користувача і використовується хакерами для шантажу своїх жертв .

При такій кількості небезпек неможливо покладатися тільки на свою пильність, так як в даний час шкідливі програми працюють і поширюються абсолютно інакше, ніж ще кілька років тому.

Я спілкуюся тільки з родичами і друзями

Ще дним дуже популярним міфом є ​​той, що якщо ми обмежуємо використання комп'ютера тільки основними операціями, такими як отримання електронної пошти або спілкування з друзями, то антивірус не потрібен, тому що злодієві «нічого буде красти».

Це помилкове відчуття безпеки, однак, є однією з базових причин, за якими відбувається зараження комп'ютера. Деякі хакери, користуючись логікою "з миру по нитці", не атакують пристроїв з потенційно найціннішими даними (адже ці пристрої, як правило, надійно захищені), замість цього вони проводять масштабні атаки на найменш захищені машини.

Саме тому сучасні програми так сильно роблять ставку на комплексність, щоб не залишити жодної уразливості. Для захисту користувача використовуються не тільки спам-фільтри, антивірусні модулі та системи виявлення вимагачів, вони теж включають алгоритми, які перевіряють як віруси вплинули на код встановлених додатків, а також спеціальний режим перевірки підозрілих файлів в «пісочниці» (логічне простір, в якому можливий вірус не завдає ніякої шкоди комп'ютера).

Безпека за рахунок продуктивності

У міру розвитку антивірусних програм і додавання в них нових функцій, їх розмір і попит на ресурси комп'ютера поступово збільшувався. Ймовірно, саме це призвело до того, що сьогодні можна часто зустріти думку, що деякі групи користувачів не повинні встановлювати таке програмне забезпечення.

Це твердження є популярним, особливо в середовищі гравців, які обґрунтовують відсутність антивіруса бажанням отримати максимальну продуктивність комп'ютера під час гри.

Твердження про великий вплив антивіруса на роботу ПК застаріли. В даний час багато розробників антивірусних програм переносять розрахунки своїх програм в хмару або антивірус має, так званий, «ігровий режим», тобто він перестає сканувати файли при використанні повного екрану, наприклад, під час гри. Набагато більше падіння продуктивності ви отримаєте при зараженні вашого комп'ютера шкідливою програмою.