Основи бісероплетіння для початківців

Магія бісеру в тому, що це доступне всім і захоплююче рукоділля змушує буквально годинами нанизувати дрібні намистинки на ниточку. Зупинитися дуже складно, адже мініатюрний шедевр народжується прямо на очах!
бісер

Якщо не знаєте, як навчитися плести з бісеру без відвідування студій, шкіл, гуртків, просто уважно читайте далі. Якщо натхнення і бажання вже є, саме час відправитися в магазин товарів для творчості.

Необхідні матеріали

Великих витрат не передбачається - для перших дослідів вам буде потрібно простий бісер, волосінь або дріт і дещо ще для організації робочого процесу.

Бісер, намистини

Купуючи бісер, привчіть себе відразу купувати товар якісний, якщо бачите сколи та тріщини на бісеринках, кладіть такий пакетик назад. Попросіть продавця дістати бісер з упаковки: потріть його між пальцями, якщо на шкірі залишилася фарба, це неякісний продукт, він швидко «облізе».

На сьогоднішній день серед найкрупніших виробників бісеру є:

  • Японський бісер. Дві великі компанії, Токо і Міюкі, поставляють на світовий ринок бісер нових форм, фактур, кольорів. Він стійкий до зовнішнього впливу, калібрований (в одній упаковці всі бісеринки рівні за обсягом), може бути найнесподіваніших форм.
  • Чеський бісер. Калібрований, однорідний за кольором, незмінно якісний. Найвідоміший представник індустрії - Preciosa, саме такий бісер ви зможете купити на сайті  Vohotky - рукоделие по найкращій вартості.
  • Китайський бісер. До нього ж зараховують продукцію з Індії та Тайваню. Вона поступається чеському і японському товару, але в останні роки і азіатська продукція підтяглася в якості. Крихкого і нерівного бісеру стало менше.

Розміри бісеру спочатку присвоювалися за таким принципом: 0 - невеликий. Якщо створювався ще дрібніший бісер, він значився як 00. Надалі від такого найменування відмовилися, перейшовши на систему 6/0, де перша цифра - кількість нулів. Чим більше ця перша цифра, тим менше розмір бісеринки. Перша ж перед нулем цифра означає і кількість намистин, які вміщаються в 1 дюйм.

За оптичним показниками бісер розділяється на прозорий, напівпрозорий, непрозорий. Виготовляють його з різних видів скла, які відрізняються різним ступенем світлопропускання.

Ефекти зі створення блиску у бісеру теж різні: матові, блискучі, перламутрові, металеві, бензинові.

За матеріалом виготовлення бісеринки можуть бути скляні, полімерні, кам'яні, дерев'яні, металеві, кістяні, бурштинові, коралові, керамічні, зернові і т.д. Є умільці, які виготовляють бісер для прикрас з паперу або волокна.

Основа

До неї відносять волосінь і мононитка. Плетіння з бісеру для початківців зазвичай стартує з використання рибальської волосіні, але в сучасних магазинах можна купити і спеціальну бісерні нитка за ті ж гроші. Вона адаптована для рукоділля, може бути будь-якого кольору.

Більш досвідчені майстрині використовують мононить, яка міцніше волосіні. Якщо працюєте з щільним плетінням, підійде і той, і інший варіанти. А ось, щоб сплести, наприклад, ажурний комірець, потрібеннадійний дріт.

Фурнітура

Фурнітура - це ті металеві детальки, які з'єднують фрагменти бісерного виробу. Це різні застібки і замочки, що роблять прикраса готовим до використання. Швидше за все, стануть в нагоді вам замок-кільце, карабинчики, замочки-тогла, затискачі-фіксатори, крімпи і т.д.

Для роботи з сережками потрібні особливі кріплення - блізури і швензи, креоли і пуссети. Продається все це також в магазинах товарів для творчості, на азіатських сайтах і т.д. І це теж потрібно мати практично з самого початку, адже зробити той же браслет без карабіна майже неможливо.

Інші матеріали

Знадобляться вам і спеціальні голки: звичайні і подвійні. До звичайних можна віднести голку для вишивки No 12 (а також голки для ювелірного бісеру 10-16). Подвійні голки мають гостре закінчення з обох сторін, вушко цього інструменту складає майже всю його довжину. У бісероплетінні для початківців такі голки навряд чи стануть в нагоді відразу: «набити руку» потрібно на звичайних голках.

Що ще може бути в списку потрібного для бісероплетіння:

  • круглогубці;
  • ножиці;
  • спиннер для набору бісерин на основу;
  • кусачки;
  • пінцети.