Робота в Польщі для українців: особливості і переваги

У пошуках гарної роботи і гідної зарплати людина готова на багато що, в тому числі і на переїзд до сусідньої держави з більш розвиненою економікою і високим рівнем життя. І це правило працює скрізь, навіть у Польщі, громадяни якої, користуючись правом на вільне пересування по Євросоюзу, виїжджають в інші європейські країни-партнери та успішно працевлаштовуються там.

Зате у приїжджих з'являється відмінний шанс зайняти звільнені вакантні посади і забезпечити себе адекватним заробітком на роки вперед. Адже польський ринок праці пропонує досить широкий вибір варіантів - при бажанні вчителі, зварювальники, аптекарі, перукарі і будівельники, не кажучи вже про чорноробів, можуть знайти пристойну роботу. Не дивно, що серед претендентів вакантних місць найчастіше зустрічаються жителі України.

Переваги роботи в Польщі

Основні причини трудової міграції - незадоволення якістю життя, пошук високооплачуваної роботи і бажання зміцнити фінансове становище сім'ї. Свого часу Польща втратила частину працездатного населення, що мігрувало в сусідні країни, і зараз, щоб заповнити дефіцит робочих рук, проводить лояльну політику щодо трудових мігрантів з найближчих слов'янських державах, і намагається створити максимально зручні для роботи умови.

Громадян України робота в Польщі приваблює такими перевагами:

  • зручне географічне положення і спільний кордон між Польщею і рідною державою;
  • ментальна близькість і схожість між мовами;
  • висока зарплата, особливо якщо порівнювати з іншими східноєвропейськими країнами;
  • офіційне працевлаштування з укладанням договорів і забезпеченням соціальних прав;
  • отримання базового медичного обслуговування на безоплатній основі за наявності контракту;
  • отримання польського громадянства після п'яти років проживання і роботи на території Польщі.

Ці фактори роблять працевлаштування Польщі перспективно і матеріально вигідним, тому в останні роки кількість трудових мігрантів зросла в кілька разів. Що ж потрібно знати іноземцям, щоб знайти стабільну і високооплачувану роботу?

Вимоги до претендентів

Польща стрімко розвивається, успішно витримує труднощі світової кризи, підтримує сільське господарство і продовжує розвивати високотехнологічне виробництво. Кількість робочий місць зростає, як зростає і голод на кваліфікованих фахівців на автозаводах, підприємствах з виробництва обладнання, техніки та меблів.

Основна вимога, яку офіційний роботодавець пред'являє до претендентів, це наявність робочої візи, на сайті https://visa-svit.com.ua/vizi-v-polshu-work/, ви дізнаєтесь все про цей документ і як його отримати.

Без знання польської мови знайти довгострокову і стабільну роботу буде набагато складніше. Польська мова не відрізняється особливою складністю, і вивчити її як мінімум на розмовному рівні можна на спеціальних мовних курсах. Базових знань цілком достатньо на перший час - роботодавця цілком влаштує такий співробітник, а вдосконалити мовні навички можна безпосередньо в процесі роботи.

Залежно від спрямованості компанії і від особистих побажань роботодавців, в переліку вимог можна виявити організаційні навички та вміння колективної співпраці.

На яку роботу можуть претендувати вихідці з України

Перед тими, хто вивчив польську мову, відкривається можливість знайти роботу за фахом. Багато пропозицій надходить фахівцям, які мають право викладати мови, причому як в звичайних школах, так і у вищих навчальних закладах і на мовних курсах. Попитом також користуються торгові агенти, бухгалтера, будівельні інженери, особлива увага приділяється медичним працівникам і тренерам.

Пристойна робота також доступна здобувачам, які володіють певною кваліфікацією. Так, на ринку праці потрібні такі фахівці як водії тракторів і вантажівок, електрики, монтажники, сантехніки, кухарі, перукарі, офіціанти, швачки, установники пластикових вікон.

Якщо знання польської мови залишають бажати кращого, немає якісної освіти і навичок роботи в будь-якої конкретної галузі, то завжди є можливість отримати некваліфіковану роботу. Для жінок це, як правило, догляд за людьми похилого віку, робота покоївками, касирами в супермаркетах, пакувальницями на виробництвах або на складах, фасувальниками на м'ясокомбінатах.

Активний розвиток туристичної сфери призвів до нестачі персоналу для ресторанів і готелів. Одна з актуальних жіночих вакансій останніх років - покоївка, причому навіть якщо роботодавець пропонує скромну оплату, то в самий розпал туристичного сезону є шанс добре заробити за рахунок високих чайових.

Як для чоловіків, так і для жінок можливий також варіант сезонної роботи в сільськогосподарському секторі. Щовесни фермерські господарства набирають працівників для збору ягід, фруктів і овочів. Потрібні помічники на ферми, де вирощують птицю, рогата худоба або нутрій.