Як вибрати сталевий канат

Промисловість, будівництво, транспорт, вантажоперевезення та інше - вражаючий перелік сфер, де застосовуються сталеві канати (троси), продукція, у виборі якої є свої правила і стандарти.

Металеві канати мають різну товщину, максимальне навантаження, звивання, різне призначення, конструкцію і сфери застосування. Тому, щоб вибрати сталевий трос, варто ознайомитися з основними його видами, будовою і характеристиками. В інтернет-магазині shop.stalkanatsilur.com.ua/ru/ представлено широкий вибір якісного стального тросу, а також різного виду дроту і фібри по доступній вартості. 

З яких частин складається сталевий канат

Найменшою структурною одиницею сталевого каната є дріт. Скручений між собою, він утворює пасмо, як складається з двох шарів: внутрішнього і зовнішнього. Пасма закручуються навколо серцевини в будь-яку сторону (за годинниковою стрілкою або проти).

Які типи плетення бувають

Сталевий трос може мати різноманітні типи серцевини, різну кількість пасм, а також різні типи звивок 

  • Одинарна звивка. Навколо серцевини або центрального (основного) дроту троса в кілька шарів спіралеподібно звиваються окремі дроти. Шари, що поруч лежать накручуються в різні боки, а їх кількість може варіюватися. Цей тип дуже жорсткий і міцний, але не самий довговічний в експлуатації, що обумовлено перетиранням складових елементів.
  • Подвійна звивка. Металевий дріт звивається в пасма, які скручуються між собою, створюючи канат.
  • Потрійна звивка. Передбачає наявність центральної осі (сердцевини) і накручених навколо неї пасом. Варто враховувати, що вісь каната може бути як органічною (наприклад, поліпропіленової), так і металевої. Органічні види створюються з синтетичного або натурального волокна.

З органічною чи металевою серцевиною

Технологія виготовлення канатів з органічною серцевиною (ОС) полягає в наступному - сталеві пасма обмотуються навколо волоконної сердцевини. Вона виступає в якості пружної основи для зовнішніх пасм, а також резервуара, з якого змащується трос. При високих динамічних навантаженнях відбувається стиснення серцевини і значне збільшення довжини каната, завдяки чому знижується підвищена пікове навантаження.

Разом з тим, при тривалому використанні каната з органічною серцевиною ці позитивні властивості можуть відігравати негативну роль. Відбувається видавлювання мастила з волокон, на місці якої утворюється вода з атмосфери. Змінюється і початкова геометрія троса, що відбувається через поступове ослаблення пружності волоконної серцевини. Діаметр останньої звужується, внаслідок чого нитки починають стикатися і експлуатаційні якості каната рано погіршуються.

Канат з металевою серцевиною (МС) і трос з органічною серцевиною (ОС) розрізняються за властивостями і сферами застосування. Наприклад, при високих радіальних зусиллях більш привабливим є використання суцільнометалевих тросів - вони стійкі до стиснення і мають компактної структурою, що забезпечує високу стабільність геометрії.

Канат сталевий з металевмою серцевиною, що відноситься до суцільнометалевого типу, демонструє більш низький питомий натяг, що значно покращує його експлуатаційні характеристики.

Застосування суцільнометалевих тросів особливо рекомендується в гарячих цехах, де температури можуть перевищувати 140 градусів Цельсія; для цих цілей не підійде канат з органічною серцевиною. Однак недоліком розглянутого виду є надлишковий перетин в місцях зіткнення внутрішніх пасм з зовнішніми. На канаті з металевою серцевиною утворюються внутрішні пошкодження, діагностика яких утруднена і вимагає застосування дорогого спеціального обладнання.