Як обрати домен для сайту?

як обрати домен

Кожна людина, яка вирішила почати будь-який онлайн-проєкт, в першу чергу має вирішити, який домен краще вибрати. Це непростий процес, який потребує прояву фантазії та творчості. Адже домен - це не тільки адреса вашого вебресурсу в Інтернеті. Домени, що показують короткий сенс сайту, допомагають користувачам зрозуміти, чи буде цікавий для них цей ресурс чи ні. Тобто чи відкриють вони вебсайт, чи будуть шукати інший.

Давайте разом дізнаємось, як вибрати доменне ім'я для сайту влучно.

Основні поради щодо вибору доменного імені

Перед тим, як вибрати доменне ім'я сайту, рекомендуємо мати на увазі наступні моменти:

  • Назва, яку ви реєструєте, має бути унікальною. Якщо домен, який вам сподобався, вже зареєстрований, то повторно зареєструвати його не можна.
  • Ім'я, яке ви хочете використовувати, має легко запам'ятовуватися відвідувачами. Навіть якщо ви використовуєте безглузду комбінацію літер або абревіатуру, ім'я має бути лунким
  • Уникайте занадто довгих імен (більше ніж три слова). Вони погано сприймаються і рідко запам'ятовуються. Звичайно, багато коротких доменів вже зайняті, тому необхідно буде проявити фантазію.
  • Щодо того, які символи використовувати в доменному імені сайту, назва може містити тільки літери, цифри та дефіс (але не на початку і не в кінці). Зазвичай використовуються латинські літери. Домени з кирилицею в назві поширені тільки серед україномовних та російськомовних користувачів. Вони можуть бути більш зручними для тих, хто погано знає англійську. Існує думка, що кириличні домени погано впливають на SEO, оскільки можуть виникнути труднощі з просуванням. Це досить спірно і також залежить від інших аспектів SEO-оптимізації.
  • Якщо ви визначились з тематикою вашого вебсайту, то це можна використати для назви. Якщо це особиста сторінка, то часто реєструють домени, що містять ваше ім'я та/або прізвище. Для бізнес-сайту підходять кілька варіантів: назва компанії або слово-підказка про діяльність проєкту. Якщо бренд компанії давно відомий, то краще використати в назві саме його.
  • В залежності від того, в якій зоні вибрати домен, вашим відвідувачам буде легше зрозуміти сферу діяльності вебресурсу. Зони .com, .net, .org зазвичай орієнтовані на англомовних користувачів, серед яких ці зони найбільш популярні. Вони також вважаються "універсальними доменами": якщо у вас немає орієнтації на конкретне географічне розташування користувачів, то такий варіант добре підійде. Зона .ua або .ru говорить про орієнтованість на український та російський ринок відповідно. Вибір національної доменної зони не тільки показує цільову аудиторію ресурсу, але ще може говорить про те, звідки походить власник сайту. Не забудьте про тематичні доменні зони (.club, .company, .gallery, .photo та інші), які також чітко вказують на тематику вашого ресурсу.
  • Важливим аспектом вибору домену може бути розташування вашого бізнесу. Якщо ваша цільова аудиторія розташована в певному регіоні або місті, логічно буде вибрати доменне ім'я у відповідній зоні (наприклад, .kiev.ua, .kharkov.ua, .odessa.ua, .in.ua та інших.).
  • Якщо назва, яка вам подобається, вже зайнята, перевірте її альтернативне написання. Наприклад, ourcompany.ua, our-company.ua та інші варіанти. Але тут теж потрібно бути обережним, оскільки користувачі, почувши таку назву домену, можуть не зрозуміти, як правильно його писати.
  • Якщо доменне ім'я не вже зареєстроване, вам може допомогти перевірка домену в іншій зоні. Назва, що зареєстрована в зоні .net, може виявитися вільною у .com, .space та багатьох інших зонах. Хороший доменний реєстратор запропонує вам всілякі комбінації назви та доменних зон при виборі домену. Наприклад, широкий вибір доменних зон для реєстрації пропонує українська компанія HOSTiQ.ua - 1213 варіантів зон.
  • Крім того, ви можете спробувати купити домен для сайту, який вже зареєстровано. Наприклад, гарні назви часто купують з ціллю потім продати набагато дорожче. Тому важливо розуміти, чи готові ви платити ціну, яку попросить скупник доменів. Інший варіант - під доменним ім’ям працює вебсайт. В такому разі людина, що володіє назвою, може відмовити вам в продажу.

Сподіваємось, що ці підказки відповіли на ваше питання, як правильно підібрати домен.

Що ще треба знати перед реєстрацією назви

Перед тим, як вибрати домен для сайту, треба знати ще декілька важливих речей:

  • Зазвичай назву можна зареєструвати не менше ніж на 1 рік. Якщо ви не впевнені, що ваш проєкт буде існувати понад рік, то немає сенсу оплачувати домен на довгий термін. Якщо ж ви плануєте працювати не один рік, то варто викупити домен на кілька років вперед, щоб він не дістався комусь іншому.
  • Іноді назва допускає неоднозначні варіанти написання при мовній передачі. Тому варто зареєструвати всі можливі написання такого доменного імені. Наприклад, часто трапляється плутанина з латинськими буквами "c" і "k", "a" та "e", "s" і "z", оскільки в деяких словах їх можна прочитати однаково. При правильних налаштуваннях це зможе не тільки гарантувати, що користувач, набираючи в браузері назву сайту з помилкою, потрапляє на ваш вебсайт, але і захистить вас від зловмисників, які можуть використати схожий домен у своїх цілях.
  • Навіть якщо ви ще не готові запустити сайт, проте вже працюєте над своїм бізнес-проєктом, рекомендуємо поквапитись з реєстрацією домену. У будь-який момент вільна назва, яка вам подобається, може бути зареєстрована.
  • При реєстрації домену обов'язково використовуйте свої справжні паспортні дані. Якщо виникнуть питання щодо права володіння доменом, який ви зареєстрували, то буде важко довести, що ви є власником, якщо були використані несправжні особисті дані.

як зареєструвати домен

Як зареєструвати доменну назву

Процес реєстрації доменного імені однаковий незалежно від обраного реєстратора:

  • Зайдіть на сайт компанії-реєстратора.
  • Знайдіть модуль пошуку та перевірки доменних імен.
  • Введіть назву, яку ви придумали, в поле пошуку та запустіть процес перевірки.
  • Вивчіть результати пошуку: чи доступне доменне ім'я для реєстрації, в яких доменних зонах є можливість зареєструвати назву.
  • Виберіть відповідну доменну зону, яка буде красиво поєднуватися з назвою.
  • Завершіть процес реєстрації, слідуючи підказкам на сайті реєстратора.
  • Підтвердіть право володіння доменною назвою за допомогою посилання, яке ви отримаєте в електронному листі після реєстрації.

Після цього ви станете власником унікальної доменної назви для сайту. Користувачі будуть використовувати його для ідентифікації вашої компанії і як адресу вашого вебресурсу в мережі.

Ось і всі універсальні поради щодо вибору доменів для вебсайтів будь-якої тематики. Якщо ви створюєте вебсайт не просто так, а для того, щоб його просувати та заробляти онлайн, не шкодуйте часу та сил, щоб приділіть питанню вибору домену максимум часу та фантазії. Сподіваємось, що наші підказки допоможуть вам в цьому.