Шанс є! Причини безпліддя, які давно перестали бути вироком

Раніше ці діагнози були з розряду невтішних, але медицина зробила крок далеко вперед. З появою нових технік і методів лікування практично не залишилося випадків, коли діагноз «безпліддя» вважається вироком.

На щастя, медичні проблеми, які робили батьківство неможливим ще 20 років тому, зараз цілком можна вирішити. В значній мірі це стало можливим завдяки ефективним методикам репродуктивної медицини Одеса, що впроваджуються в медичному центрі «Гамета». 

Відсутність маткових труб

Ще на початку 1980-х років цей факт не залишав жінці шансів стати матір'ю: доступні методи хірургії не могли відновити здатність до зачаття.

Перша дитина в Радянському Союзі, зачата за допомогою ЕКЗ, народилася в 1986 році. З цього моменту трубний фактор безпліддя перестав бути вироком для жінок, адже методика дозволяє забирати клітини з жіночого організму і запліднити їх.

Зниження якості сперми

У ситуації з чоловічим здоров'ям теж багато що змінилося. Раніше при різко зниженому якості сперми процес запліднення навіть в лабораторних умовах міг не відбутися. Але розробка методу ІКСІ (ін'єкція сперматозоїдів в цитоплазму яйцеклітини) розширила наші можливості.

Суть методу полягає в тому, що за допомогою спеціальної техніки сперматозоїд попередньо вибирають, а потім вводять всередину яйцеклітини. Це дозволяє розраховувати на запліднення навіть у разі різко зниженою рухливості і малої кількості сперматозоїдів. Вперше метод був застосований в клінічній практиці в Бельгії в 1991 році.

Відсутність сперматозоїдів при еякуляції

Азооспермія і аспермия - стани, коли при еякуляції у чоловіка відсутні сперматозоїди. У цьому випадку на самостійну вагітність розраховувати не доводиться.

Зараз існують методики хірургічного забору сперматозоїдів з яєчка, так що навіть при вкрай тяжких порушеннях можна розраховувати на результат.

Безпліддя, пов'язане з генетичними хворобами

В даний час, в залежності від клінічної ситуації і діагнозу, можуть застосовуватися донорські яйцеклітини або сперматозоїди, що дозволяє ставати батьками ще більшій кількості пар.

Розроблений метод генетичного тестування ембріонів дозволяє обстежити здоров'я майбутньої дитини, виключаючи ряд дуже серйозних проблем.

Відсутність або недорозвинення матки

Можливий прояв аномалії розвитку статевих органів може бути наслідком важких операцій. Дійсно, в цьому випадку виношування вагітності і пологи будуть неможливі для жінки.

Але навіть в цій ситуації батьківство можливо із застосуванням програм сурогатного материнства. В даний час все більше число програм дозволяє подружнім парам знаходити радість батьківства в найбільш безнадійних ситуаціях.