Поради по вибору і догляду за змішувачем

Люди, які застали ще радянські часи, можуть згадати, що вітчизняна побутова сантехніка того періоду не відрізнялася особливою вишуканістю форм. Але змішувачі та прості крани служили десятиліттями, іноді вимагаючи лише заміни прокладок або ущільнення сальникової набивки.

Сьогоднішні аналоги виглядають набагато привабливіше, проте деякі з них доводиться міняти мало не щороку. Їх кран букси і картриджі ще можна замінити, а ось коли у них руйнується навіть зовнішній корпус, то тут вже нічого не поробиш. Тому, щоб кран в будинку працював довго, спочатку потрібно зробити правильний вибір щодо його придбання.

Саме такий вибір пропонує інтернет-магазин teplocentr.ua, де в широкому асортименті представлена найвищої якості сантехніка, а також все необхідне для водопостачання, водовідведення, опалення, вентиляції та кондиціонування.  

Як вибрати якісний змішувач

При покупці змішувача слід відразу обходити стороною найдешевші варіанти. У них неякісним може виявитися все що завгодно. Такий кран здатний прослужити пару років, але коли приходить момент заміни картриджа, ослабленню притискних гайок у нього нерідко супроводжується руйнуванням різьбової частини корпусу. З таким дефектом весь кран тут же перетворюється в непотрібну річ.

На жаль, неякісний товар може ховатися і під більш високим цінником. В цьому випадку слід звертати увагу на ознаки, властиві саме довговічному виробу. Ці ознаки можуть бути не дуже об'єктивними, але такий змішувач з більшою ймовірністю опиниться по-справжньому надійним.

  • Крихким будовою володіють вироби з легкого силуміну. Латунні і бронзові змішувачі мають більшу вагу.
  • В упаковці хорошого змішувача можна побачити додаткові перехідники і ключ для знімання аератора.
  • Аератори зазвичай роблять з пластика. У добротних моделей вони можуть бути і металевими.
  • Також одним з показників є наявність документально підтверджених гарантійних зобов'язань.

Тиск у системі водопостачання

Люди нерідко скаржаться на слабкий напір у водопровідній системі. Але часто буває і так, що тиск в трубах перевищує значення в 4,5 бар. Це надає значне навантаження на картриджі змішувачів і на гнучкі з'єднувальні шланги.

Для збільшення довговічності крана, після загального квартирного вентиля краще встановити спеціальний редуктор. З його установкою тиск в системі знизиться без шкоди наповненню потоку. Якщо ж просто трохи прикрити вентиль, то сила потоку зменшиться, а от тиск на закритий картридж залишиться попереднім. Підвищений тиск характерний для тих труб гарячого водопостачання, в яких йде технічна вода від котелень. Правда, багато моделей редукторів мають обмеження по температурі гарячої води.

Водопровідні фільтри

Вода в трубах буває досить забрудненою, що теж знижує рівень довговічності сантехнічних пристроїв. Особливо це помітно після проведення ремонтних робіт на трасі, коли вода йде не просто каламутною, а має виражений коричневий або чорний колір. Іноді в зіпсованому картриджі можна побачити цілі шматки затверділої іржі.

Крім змішувачів, через таких забруднень швидше виходять з ладу лічильники витрати води, електричні титани, пральні і посудомийні машини. Тому між вентилем і лічильником слід встановлювати фільтри первинного очищення, які необхідно періодично промивати.

Своєчасне усунення протікань

При появі навіть не дуже значних протікання в змішувачі виправляти ситуацію слід без особливих зволікань. Тривалі протікання не тільки псують зовнішній вигляд виробу, але і сприяють утворенню різних наростів на різьбових з'єднаннях. Декоративні та притискні гайки швидше прикипають до різьби на корпусі. Викрутити їх стає досить проблематично. Саме в цьому випадку слабкі корпусу з силуміну найчастіше і починають тріщати по всіх швах, а стандартна процедура заміни прокладки або картриджа обертається походом за новим краном.

Чищення змішувачів

Важливе значення має склад миючого засобу, який застосовується для обробки змішувача. Він не повинен містити ніяких твердих гранул, які змогли б пошкодити поверхню виробу. Крім того, не варто використовувати абразивні засоби, різні кислоти (мурашину або фосфорну), хлор. Вони можуть привести до роз'їдання поверхні.

Щоб уникнути неприємностей, краще за все застосовувати спеціальні засоби для чищення змішувачів. Якщо таких під рукою немає, прекрасно підійде мильний розчин або звичайний гель. Всі сліди від шампунів, мила, пасти рекомендується очищати негайно, так як з часом повністю видалити їх не так легко.

Після завершення очищення змішувача його необхідно витерти насухо м'якою тканиною. Це потрібно для того, щоб уникнути розводів, окислення, корозії, надати змішувачу красивий і сяючий вигляд. Якщо утворився вапняний наліт, то можна застосувати оцет, але після його використання змішувач необхідно ретельно промити водою.