Чи варто брати кредит під заставу нерухомості

Якщо дуже коротко, кредит під заставу нерухомості можна описати так: позичальник отримує від банку гроші і обіцяє їх повернути, а якщо у нього це не виходить, то банк може продати майно (нерухомість) позичальника і таким чином погасити борг.

Якщо докладніше, то кредит під заставу нерухомості - це угода, підкріплена майном. Гроші під заставу нерухомості дають на довгий термін, і ставка по ним істотно нижче, ніж за споживчими кредитами. Через це і щомісячний платіж відносно невеликий. Тобто виплачувати кредит під заставу нерухомості легше, ніж інші, у цьому ви переконаєтесь, якщо скористаєтесь відповідною послугою від фінансової компанії «ТРАСТ ХАУС».

Сума, яку можна взяти у банку, зазвичай становить близько 75% від вартості самого майна. Менше взяти можна, більше - ні. Але навіть так виходить, що кредит під заставу може бути істотно більшим, ніж споживчий.

Коли зазвичай беруть кредит під заставу нерухомості

Кредит під заставу - це інструмент, який допомагає вибратися з важких ситуацій. Для звичайного кредиту потрібно підтвердити банку дохід, а це не завжди можливо. Багатьом банкам може не сподобатися, що у заявника немає постійного доходу, а є сезонний заробіток або невеликий бізнес (підприємці знають, як важко буває отримати позикові кошти). При цьому людина може дозволити собі щомісячні платежі, але банки перестраховуються.

Ще варіант - коли потрібна велика сума, а у заявника вже є кредити, за якими він і так кожен місяць платить багато. Наприклад, в кредит купували телефон, холодильник, «залазили» в кредитну карту - і доводиться половину доходу (або навіть більше) віддавати, щоб покрити вже набрані кредити. Це дуже високе боргове навантаження, при якому виплати по ще одній позиці стануть і зовсім непосильними.

Хороший вихід - взяти великий кредит, погасити всі дрібні. Але хто видасть гроші людині, яка вже «закредитована» повністю? Правильно, тільки організації, у який немислимі відсотки і переплати. Або банк, який погодитися працювати під заставу нерухомості.

Кредит під заставу нерухомості забезпечений цієї самої нерухомістю, тому банку не потрібні довідки про доходи.

Кому дають кредит під заставу нерухомості

Зазвичай вимоги до позичальників такі: вік від 21 року до 75 років (на момент завершення терміну кредитування), громадянство та наявність застави. Запорукою не обов'язково повинна бути квартира. Це може бути і комерційна нерухомість, і земельна ділянка, в тому числі власність третіх осіб. Звичайно, якщо ці самі треті особи згодні.

Найчастіше цими третіми особами стають родичі, які є власниками. Так роблять, щоб не мучитися з переоформленням прав на власність і отримати кредит.

Наприклад, в квартирі, яка належить літнім батькам, проживають ще їхні діти. Батькам кредит не дають - вони не проходять за віком. А діти не власники, але вони все одно можуть отримати кредит під заставу нерухомості за згодою батьків.

Чи можна насправді залишитися без квартири?

Теоретично, але це дуже рідко трапляється на практиці. У банку немає мети виселити позичальника і продати його нерухомість, банку потрібні виплати.

При оформленні кредиту ніхто нікого з квартири не виганяє. Позичальник продовжує володіти майном і жити в квартирі. Але в силу вступають деякі обмеження. Квартиру не можна подарувати або продати без схвалення банку.

Якщо ж з'являються прострочення по платежах, банк спочатку нарахує по ним плату і штраф, які можна погасити, потім запропонує закрити кредит повністю, і тільки після індивідуальної роботи перейде до судового процесу, за яким зможе отримати заставну нерухомість. Реалізація майна - це крайній захід, на неї йдуть тільки тоді, коли боржник злісно ухиляється від співпраці з банком.

Плюси заставного кредиту

  • Головне достоїнство кредиту - перетворення нерухомості в актив. По суті, нерухомість починає працювати на власника і приносить йому гроші, а не простоює.
  • Сума. Заставні кредити зазвичай великі, до декількох мільйонів рублів.
  • Кредит дають на 10-20 років.
  • Підвищений відсоток схвалення. Під заставу кредити видають навіть в тих випадках, коли інші варіанти позик недоступні.
  • У заставних кредитів вигідні ставки, так що щомісячні платежі виявляються відносно невеликими.
  • Такий кредит можна брати на покупку нерухомості, він може бути вигідніше і зручніше іпотеки (не потрібно початкового внеску).