Tesla і Toyota готують новий спільний проект

Чутки про те, що Tesla шукає "союзників" в сфері автомобілебудування, ходили давно, і ось компанії Ілона Маска вдалося знайти партнера в особі Toyota.

Згідно замітці, опублікованій корейським журналістом Чон Он-соком, з кінця минулого року компанії Tesla і Toyota ведуть переговори про співпрацю, які близькі до підписання угоди. Он-сік посилається на анонімне високопоставлене джерело в японському концерні.

Предметом переговорів є випуск компактного і недорого електричного кросовера Tesla - тієї самої машини за 25 тисяч доларів, про яку Ілон Маск говорив ще кілька років тому. Для цього Toyota поділиться своєю новою електричною платформою, а Tesla віддасть новому японському партнеру свої розробки в області програмного забезпечення і автомобільної електроніки.

У Toyota дійсно є платформа для електромобілів e-TNGA на якій компанія має намір побудувати в тому числі електричний кросовер. Однак за всіма показниками це буде машина, за ціною близька до Tesla Model Y, тобто її базова вартість без урахування дотацій буде ближче до 35 тисяч доларів. Більш того, до цих пір саме Tesla випускала електромобілі з найкращим співвідношенням ціни і характеристик. Конкуренти пропонували щось або дорожче, або поступається в потужності і запасі ходу.

Іншими словами, немає підстав вважати, що у Toyota вже є технології, що дозволяють кардинально знизити вартість електромобілів, яких не було б у Tesla. Але і виключати подібного не варто. А тим часом про технічні характеристики, комплектацію і ціни гібридного Toyota Yaris ви дізнаєтесь на сайті cityplaza.toyota.ua.

До речі, як показують результати звіту, складеного експертами інтернет-сервісу Focus2Move, японська компанія Toyota з найвищими рівнями продажів на світовому ринку в лютому поточного року, залишається найбільш популярним і затребуваним автобрендом.

У лютому 2021 року автомобілі з лінійки компанії Toyota розійшлися загальним тиражем близько 1,32 млн примірників, а це на 2,2% більше, ніж показували звіти за аналогічний місяць минулого року. Таким чином японський виробник знову очолив рейтинг найпопулярніших в світі автобрендів, продемонструвавши найбільші обсяги продажів.

Другий рядок списку займає німецька компанія Volkswagen. В цілому за останній зимовий місяць офіційними дилерами бренду було реалізовано понад 740,8 тис. авто, що менше на 2,1%, ніж у лютому 2020 року. Третє місце займає ще один представник японського автопрому - компанія Honda. Виробникові вдалося на 10% підвищити рівні продажів, до 595,8 тис. одиниць.