5 головних архітектурних трендів року

Про інтер'єрні тенденції на 2021 рік уже розказано дуже багато. Настав час поговорити про тенденції архітектурні, що визначають обличчя і планування наших будинків і квартир найближчим часом.

Сьогодні, коли гармонія зовнішнього і внутрішнього важлива скрізь і в усьому, вкрай важливо знайти рішення для екстер'єру та облаштування вашого житла, що повністю відповідає вашому настрою і актуальним настроям серед архітекторів - тим більше, що саме від них можна почерпнути чимало неординарних ідей.

Так само, як і 2020, 2021 рік знову робить акцент на нові технології, довговічні архітектурні елементи і усвідомлене споживання. Красномовленим втіленням даної тенденції є сучасні новобудови в Києві на вулиці Мечнікова, на сайті interfax.com.ua/news/press-release/733211.html ви детальніше дізнаєтесь про дане будівництво.   

Не можна не відзначити і той факт, що архітектура сьогодні є свого роду відображенням соціальних тенденцій, а тому на перший план знову виходять використання вторинних матеріалів, альтернативні джерела енергії та максимальна турбота про навколишнє середовище.

Еко-стиль

Останні кілька років архітектори активно працювали над втіленням максимально наближених до природи ідей. Так останніми роками сформувався справжній симбіоз активного використання «природних» рішень і свідомого ставлення до навколишнього середовища. В архітектурі новобудов це проявилося в активному розвитку технологій озеленення фасадів з використанням житлових рослин як у вертикальній, так і в горизонтальній площинах, в використанні перероблених і натуральних матеріалів в обробці і будівництві, а також переведення виробництва на більш екологічно чисті технології, сировину і обладнання.

Новий мінімалізм

У світлі тенденцій цілком логічно звернути пильну увагу на архітектуру мінімалізму, тут мова йде про відмову від надмірностей, химерності, надмірної нагромадження елементів.

Цікаво, що напрямок активно розвивався ще в 50-60-х роках минулого століття, але піку досяг, здається, зараз. У 2020-2021 роках він отримав новий виток популярності завдяки своїм особливостям - прагненню до функціональності і гармонії всіх елементів.

Сучасний мінімалізм яскраво проявляється в строгих, переважно кубічних формах, відкритих терасах і верандах навколо будівлі, низьких фундаментах, скляних перегородках і стінах, однотонній обробці цоколя і світлих нейтральних тонах, близьких до натуральних - білому, бежевому, сірому, золотисто-коричневому, натуральному зеленому.

Зверніть увагу і на матеріали для зовнішньої обробки - бетон, камінь, метал, скло, керамічна плитка. Що стосується вікон, вони повинні бути панорамними і без грат, вітражів і наличників.

Індустріальний стиль

Індустріальний стиль в архітектурі і мистецтві продовжує традиції конструктивізму. На відміну від близького йому стилю хай-тек, який також брав за основу ідеї конструктивізму, індустріальний стиль не прагне згладити гострі кути а, а навпаки їх підкреслює.

Він зародився в 40-х роках минулого століття серед американських мегаполісів, в яких занедбані промислові будівлі все частіше віддавалися в оренду. Безумовно, спочатку життя в таких будинках здавалася чимось гнітючим і екстремальним. Однак через деякий час люди знайшли в лофті свій шарм - з часом богема Нью-Йорка знайшла в них безумовні переваги: ​​великі відкриті простори, яких відрізняє природне освітлення і високі стелі. Тепер таке житло стало ультрамодним.

Індустріальний стиль в 2021 році став більш гнучкий, тому його легко адаптувати до приватних будинків будь-якого розміру. Сучасні тенденції до лаконічності і екологічності дозволили таким житловим будинкам стати одними з найпопулярніших. Їх відрізняють чіткі лінії і незграбні форми, ідеальна симетрія і рівна дах, широкі панорамні вікна, наявність балконів, терас, зон відпочинку, гаражів, натуральні матеріали для оздоблення фасаду - цегла, бетон, скло, метал, дерево, камінь.

Реконструкція старовинних будівель

Хоч тенденція вже далеко не революційна, архітектори обіцяють приділити їй максимум уваги в 2021 році. Реставрація старих і занедбаних житлових і промислових будівель дозволяє вирішити актуальні проблеми в сучасному світі. Серед них: зниження темпів забудови житлових масивів, збереження культурної цінності та архітектурного коду міста, зниження рівня забруднення навколишнього. До речі, фахівці не раз відзначали надійність, цікаві і зручні планування будівель минулих десятиліть і століть, а їх реставрація дозволяє забезпечити багатьох красивим і надійним житлом.

Енергозберігаючі технології

Екодім - це дійсно ультрасучасний тренд в архітектурі 2021. Їх велика перевага в тому, що такі житлові будинки прагнуть максимально знизити споживання енергії, в першу чергу за рахунок зниження тепловтрат будівлі.

Як досягти такого ефекту? Можете застосувати такі прийоми: ефективний і якісний утеплювач, компактність і збалансованість зовнішніх і внутрішніх пропорцій будівлі, ефективне зонування і ретельно продумане планування будівлі. Насправді, передбачається, що тепло в такому будинку забезпечують люди і побутова техніка, а збалансовані архітектурні рішення забезпечують охолодження. Величезний плюс в тому, що він не вимагає витрат на охолодження і нагрівання повітря до комфортної температури.