Як вибрати вуз для вступу в 2021 році

Кажуть, «освіта - це скарб, який буде всюди слідувати за його власником». Автор крилатої фрази не відомий, але безсумнівно правий. Освіта - це те, що формує людину, стає його невід'ємною частиною. Багаж знань, навичок, знайомств, набутий в університеті, стає в нагоді протягом усього життя. Куди б ти не йшов - всюди відчуваєш причетність до свого рідного вузу, в стінах якого провів не один рік, ідеї якого вбирав в себе в міру дорослішання.

До вибору вузу потрібно підходити усвідомлено, серйозно, розмірено. Важливо вивчати орієнтації і ідеології вузів, знайомитися з професорсько-викладацьким складом, читати відгуки випускників. Фахівці кажуть, що потрібно починати вивчати «ринок» вузів як мінімум за один рік до вступу. Шукати те, що вам ближче - ідейно, духовно, матеріально.

Ким стати?

Перше питання, яке ви повинні собі задати, - це не "В який вуз мені поступити?", А "Чому я хочу навчитися, ким стати?". Потрібно вибрати той напрямок підготовки, який цікавий, який до душі. І який в недалекому майбутньому (всього-то років через чотири) зможе вас забезпечити, дозволить знайти роботу. А вже потім вибирайте університет, де цьому вчать.

Якщо ви бажаєте навчатися на програміста, а це, погодьтесь, для сучасної молодої людини досить цікава і перспективна професія, то радимо зупинити свій вибір на хмельницькому Унівеситеті економіки і підприємництва. Завдяки потужній навчальній базі, зусиллям досвідченого викладацького складу, використанню найпередовіших, найефективніших методик викладання ви гарантовано станете затребуваним фахівцем.  

П'ятнадцять варіантів

Згідно із законом, ви можете подавати документи до п'яти вузів. А в кожному з них - на кілька напрямків - від двох до десяти. Такий розклад підвищує ваші шанси на вступ. Виявивши себе в списках на зарахування відразу в кілька університетів або на кілька програм, у вас буде можливість ще раз все обміркувати, зважити "за" і "проти" і вибрати з них найбільш підходящий. Правила щасливого абітурієнта такі: вибираєте два-три крутих вузи, до яких у вас є шанс поступити. Орієнтуйтеся на прохідні бали минулого року - вузи зобов'язані вивісити їх на сайті. І один-два вузи середніх, для підстраховки.

Є, правда, такі, для кого вуз мрії може бути тільки один. Добре. Ви зробили свій вибір. Але якщо ви в нього не проходите, який сенс втрачати рік? Краще вступити до вузу не такий крутий на схожий напрям підготовки і постаратися дуже добре в ньому вчитися. І тоді у вас є шанс після першого або другого курсу перевестися в «свій» університет.

Атмосфера

Вибираючи вуз для вступу, зверніть увагу не тільки на навчальну програму і прохідний бал. Не менш важливий для успішного навчання атмосфера вузу, соціум. Цікаво вчитися у вузі, де багато уваги приділяють спорту, є оркестр і свій театр, турклуб, дискусійні майданчики і будь-яка інша студентська активність. І справа не тільки в тому, що все це урізноманітнює студентські будні. Потрібно мати на увазі, що самі надійні друзі - це ті, кого придбав в школі і в вузі. І саме на спортмайданчику або в поході вони і купуються. Такі дружні «ланцюжка» потім йдуть по життю, підставляючи один одному плече.

Не бійтеся помилитися

Буває і таке, що поступаючи на перший курс, ви впевнені: ось та спеціальність, якій я присвячу все життя. Однак до 2-3 курсу бажання потихеньку згасає, і ви розумієте, що це зовсім не те, що радує і чому хочеться вчитися.

Не біда. Дуже багато абітурієнтів вступають до вузу, ще до кінця не визначившись у виборі життєвої траєкторії. Причин кілька, в їх числі слабка профорієнтація в школах: молоді люди просто не уявляють, чим потрібно буде займатися, отримавши диплом історика або хіміка. І ще те, що зараз час біжить швидко, і популярна ще п'ять років тому спеціальність сьогодні просто-напросто не затребувана.

Немає нічого страшного в бажанні змінити профіль підготовки. Деякі вузи навіть заохочують перехід з факультету на факультет після другого курсу. Тільки, природно, доведеться скласти іспити з тих предметів, які ви не вивчали.

Університетська освіта - наше все

Зараз стає модним замість вузу записатися на курси або навіть просто слухати лекції онлайн. Навіщо університетська освіта, якщо можна через півроку отримати затребувану спеціальність і вийти на роботу? Така стратегія багато в чому виправдана. Студенти не розуміють, навіщо їм чотири з гаком роки просиджувати в університеті, коли їм необхідні лише практичні навички.

Ось тільки через кілька років прийде розуміння, що ти упустив, відмовившись від навчання в університеті. Жодні онлайн-курси не дадуть людині тій бази фундаментальних знань, яку дає вуз. Це і філософія, і соціологія, і психологія, і багато інших дисциплін. Вони не менш важливі, ніж практичні навички, тому що саме вони допоможуть стати глибокої, утвореної і різносторонньою особистістю.