Сфери використання і види плоттерів

Плоттер - це пристрій для друку і малювання креслень. Існують моделі, які виконують інші операції. Устаткування різниться по типу використовуваного носія і його розміщення, друкуючими блоками та іншими характеристиками.

Що таке плоттер і для чого він призначений

Перш ніж приступити до огляду пристрою, треба розібратися з його призначенням. В основному плоттер відноситься до пристроїв для друку. По суті, він є аналогом принтера, але більш вдосконаленим. Конструкція плоттера дозволяє виконувати широкоформатний друк, створювати креслення, 3D листівки, рекламні вивіски та іншу продукцію.

Якщо принтер друкує тільки на папері, то тут носієм може бути картон, тканина, плівка та інші синтетичні матеріали. Існують спеціальні моделі, пристрій яких дозволяє наносити зображення на футболки, інший легкий одяг і навіть круглі предмети, наприклад, чашки.

Спочатку обладнання призначалося тільки для друку. Згодом його конструкція вдосконалювалося. Зараз під цим поняттям маються на увазі машини, які вміють не тільки друкувати, а й вирізати з носія фігури. А по посиланню ви зможете по доступній ціні замовити якісні функціональні ріжучі плоттери.  

Який принцип роботи плоттера

Робота перших моделей полягала в пересуванні паперового носія по координаті X. Рух пера відбувався по координаті Y. Устаткування з кульковим пером управлялося обчислювальною машиною.

Сучасні плоттери працюють через підключення до порту комп'ютера, SCSI-інтерфейсу і Ethernet. Просунуті пристрої мають власний вбудований буфер, дисплей управління. Для управління існують спеціальні програми, де оператор розробляє зображення, задає параметри. Коли проект буде готовий, його відправляють на друк. Апарат отримує сигнал і точно за програмою починає виконувати завдання.

Основні види плоттерів і їх характеристики

Всього існує три види обладнання, що розрізняються по функціональності: ріжучі, друкуючі і комбіновані плоттери. Великий інтерес викликає третій варіант. Часто такі пристрої називають гібридами. Можна зустріти назву плоттер-каттер. Перевагою є те, що на плоттері можна різати і друкувати зображення. Відпадає необхідність покупки двох дорогих апаратів.

Якщо говорити про основні різновиди, то тут виділяють дві групи плотерів: ріжучі та друкують. Кожен пристрій виконує тільки одну певну функцію.

Ріжучі плоттери

За назвою апарату вже можна судити, що він призначений тільки для різання носія. Плоттер оснащений ножем, який за заданою програмою траєкторії вирізає фрагмент, складний візерунок і навіть текст.

По суті, плоттер ріжучий це розкрійний автомат. Вибирають пристрій за характеристиками. В першу чергу враховують формат, від якого залежить, якого розміру можна використовувати носій. Швидкість різання впливає на продуктивність. Від тиску ножа і типу різця залежить, з якого матеріалу можна використовувати носій, наприклад, плівка, картон.

Друкуючі плоттери

Друкувальне обладнання здатне тільки наносити зображення на носій. Пристрій апаратів інший. Замість ножа робочим вузлом виступає малюючий блок. Спосіб нанесення зображення залежить від технології друку.

Щоб використовувати плоттер за призначенням, треба правильно підібрати апарат з урахуванням його характеристик. Швидкість друку, як і в попередньому пристрої, впливає на продуктивність. Дозвіл відповідає за чіткість картинки при певних її розмірах. Від формату залежить, якого розміру можна використовувати носій, і яких розмірів вийде зображення. Параметр кольору впливає на яскравість і насиченість малюнка. Такі плоттери потрібні при виготовленні рекламної продукції. Для нанесення графічних зображень якість передачі кольору не має особливого значення.