Секрети приготування ідеальних суші у домашніх умовах

Японська кухня зараз дуже популярна, і суші з ролами вже не здаються східною екзотикою. Більш того, багато господинь намагаються приготувати ці страви власноруч, і це у них непогано виходить!

Спочатку здається, що приготування ролів в домашніх умовах - це щось на межі фантастики. Але насправді все набагато простіше, якщо знаєш технологію і різні тонкощі. Ну і, звичайно ж, все для суші має бути найвищої якості, і такі продукти пропонує роздрібним покупцям і для HoReCa інтернет-магазин «FoodFestival». 

Погодьтесь, приємно подати на стіл японські роли у власному виконанні! Отже, приступаємо до навчання.

Продукти харчування й інструменти

Які продукти нам знадобляться для ролів? Існує спеціальний рис для ролів Нішікі, але він надзвичайно дорогий. З досвіду кухарів східних ресторанів підійде будь-який круглий рис. Крім того, потрібно купити листи водоростей норі і обов'язково рисовий оцет - з іншим не так смачно, до того ж цей оцет надає рисовій масі пластичність.

Також вам знадобляться соєвий соус, маринований імбир, сухий порошок васабі, який можна розбавляти в потрібних кількостях, і інгредієнти для начинки. Зазвичай це огірки, авокадо, зелена цибуля, червона ікра, слабосоленої лосось, копчений вугор, макрель, морський окунь або тунець, крабові палички, креветки або мідії. Обов'язковий вершковий сир і щось дрібнозернисте для обвалювання ролів - кунжут або ікра летючої риби.

Не менш важливо мати дуже гострий ніж для нарізки ролів, харчову плівку і бамбуковий килимок для скручування рулетів. Замість бамбука можна взяти силіконовий килимок - кажуть, він набагато зручніше. Якщо ви не впевнені в своїх силах, купіть машинку для нарізки ролів. Вона ще й час заощадить!

Ідеальний рис для ролів

Японські кухарі готують рис для суші особливим чином. Спочатку вони промивають його крижаною водою, поки він не стане абсолютно прозорим. Потім заливають рис водою в пропорції 1: 2,5. Наприклад, якщо ви варите півсклянки рису, води повинно бути 1,5 склянки. Коли вода почне кипіти, потрібно мінімально зменшити вогонь, а посудину якомога щільніше закрити кришкою, і таким чином готувати ще до 15 хв. Причому перемішувати рис не треба, а щоб посудина не пригоріла, використовуйте толстодонную каструлю.

Коли рис зварився, потримайте його під кришкою ще 10 хвилин - нехай він дійде. Перекладіть рис в миску і змішайте з оцтовою рідиною, потім закутайте ковдрою, щоб він не охолов. Якщо ви поставите його в холодильник, текстура рису зміниться, він стане несмачним і жорстким.

Смачна начинка

Цікава начинка - ще один секрет приготування ролів. Експерименти тут вітаються! Найбільш підходяща риба та, що у вакуумній упаковці, у всякому разі вона більш безпечна з точки зору здоров'я. З риби слід видалити всі кісточки пінцетом і нарізати на тонкі довгі смужки. Точно так же слід нарізати крабові палички, авокадо і очищені від шкірки огірки.

Креветки досить просто очистити. Якщо ви робите роли з омлетом, то готується він зі збитих яєць, соєвого соусу, невеликої кількості цукру і солі. Потім омлет також нарізається смужками.

Для начинки підійдуть і інші продукти - редька, солодкий перець, кабачки, морква, томати і навіть фрукти. Дуже популярні роли з відвареної або смаженої куркою, беконом, грибами шиітаке, мідіями, солоними овочами і грибами. Вегетаріанські роли готуються з тофу або соєвим сиром. Всі інгредієнти начинки нарізаються тонкими скибочками або брусочками.

Як зробити роли красивими і рівними

На цьому етапі нам і знадобиться бамбуковий або силіконовий килимок. Бамбук слід покрити харчовою плівкою, щоб було зручніше згортати роли, а силікон в цьому не має потреби, тому він набагато зручніше.

Дістаньте лист норі і покладіть його на килимок глянсовою стороною вниз, а шорсткою вгору. Змочіть руки водою і викладайте рис на норі дуже тонким шаром, періодично змочуючи долоні, щоб рис не прилипав. З одного боку, він повинен доходити до краю норі, а з іншого боку, має залишитися вільне місце.

Викладіть на середину м'який сир, наприклад «Філадельфію», «Hochland Вершковий», Viola або «Карат». Викладіть начинку в середину листа довгою смугою в довільному порядку. З досвідом ви зрозумієте, які поєднання смачніше і вдаліше.

А тепер завертайте килимок і одночасно прокручуйте його, формуючи акуратний рулет. Періодично зупиняйтеся і злегка придавлюйте його, щоб він вийшов красивим. Розріжте навпіл рулет, далі кожну частину розріжте на три половинки. Ніж повинен бути дуже гострим, і його рекомендується періодично змочувати водою. Не тисніть на рол, а як би розпилюйте його. Викладіть роли на тарілку, прикрасьте васабі і подавайте з соєвим соусом і маринованим імбиром.