Підводні камені оренди авто

Взяти авто напрокат сьогодні простіше простого. Зробити це можна в будь-якому населеному пункті, на який завгодно термін і для різних цілей - хоч для сімейного відпочинку, хоч для зустрічі бізнес-партнера.
оренда авто

Це не тільки зручно, але часто і економічно виправдано: якщо у відпустку їде сім'я з трьох-чотирьох чоловік, то скористатися послугою оренда авто в РентДрайві буде дешевше, ніж добиратися до місця призначення громадським транспортом.

При цьому є ряд нюансів, про які варто знати заздалегідь. Кому прокатні компанії відмовлять в оренді, навіщо потрібне страхування, для чого вказувати другого водія і що робити в разі поломки орендованого авто або ДТП.

Договір оренди авто та інші папери

«Читайте договір ...» - це, мабуть, одна з найпоширеніших порад, як не потрапити в неприємну ситуацію, що стосуються абсолютно будь-якої послуги. І оренда авто без водія тут не виняток.

Не вірте представникам прокатних компаній на слово і особисто перечитайте договір, ставлячи питання з незрозумілих вам пунктів. І справа не в тому, що вас можуть нахабно обманювати: просто менеджер, не маючи злого умислу, може просто чогось не знати, і ввести вас в оману (в цьому немає нічого надприродного, адже навіть лікарі і льотчики помиляються).

Що ж стосується моментів, яким потрібно приділити увагу при вивченні договору, вони такі:

  • Чи визначений добовий пробіг автомобіля, що орендується.
  • Чи передбачена умовами оренди передача права керування іншій особі.
  • Чи встановлені межі району, за які транспортний засіб не може виїжджати.
  • Чи вказані конкретні терміни і вартість оренди.
  • Чи визначені вимоги до зовнішнього вигляду авто і кількість палива в баку при поверненні.

Якщо чогось з цього в договорі не зазначено, сміливо вимагайте внесення відповідних змін. Нормальна прокатна компанія без проблем піде вам на зустріч, а якщо ні - варто пошукати іншого орендодавця.

Страховка - наріжний камінь оренди

Компанії, які надають послугу прокат автомобілів, як правило, включають страховку у вартість оренди. Разом з цим в більшості випадків прописується і франшиза - це сума, яку відшкодовує клієнт в разі нанесення авто шкоди.

Звичайно, ви берете машину не для того, щоб її розбити. Але з огляду на «особливості національного водіння», можна сказати про те, що «прилетіти» може звідки завгодно. А сума франшизи може бути немаленькою (3 - 4-значна сума в Євро).

Якщо ви хочете перестрахуватися і звільнити себе від повної виплати франшизи в разі ДТП та інших випадків, купіть страхівку по відшкодуванню франшизи.

Зробити це можна у стороннього страховика, або відразу ж в прокатній компанії (деякі пропонують і такі послуги на місці). Арифметика тут проста: вартість страховки по відшкодуванню франшизи, в залежності від країни і «апетитів» компанії може становити близько 20 (десь більше, десь менше) євро на добу. Багато? У порівнянні з 3-значним числом, зазначеним у франшизі - дрібниця. Так що, варто подумати про це.

Прийом і здача прокатного автомобіля

Перш ніж підписати договір оренди і відправитися в дорогу на прокатній машині, її потрібно прийняти у тимчасове користування належним чином. Прийом супроводжується складанням акту (це може бути додаток до договору та ін.). При цьому ретельно огляньте кузов, салон, підкапотний простір та ін. Все, що викличе у вас підозру (відколи на кузові, нестача якихось кріпильних елементів, або «нерідне» кріплення, щось десь не працює і ін. ), занесіть в акт. Чим більше недоліків ви вкажете, тим менше причин буде у прокатної компанії для того щоб причепитися при поверненні авто. Те ж стосується і здачі авто після закінчення терміну оренди.

Завжди повертайте транспортний засіб тільки представнику прокатної компанії особисто, і вимагайте підписання акту.

Не потрібно вестися на пропозиції типу: «Якщо немає часу, залиште машину там-то, наш співробітник її забере» або «Ми довіряємо клієнтам і практикуємо оренду без підписання якихось там актів».