Основні нюанси буріння свердловин

Комфортне проживання в заміському будинку передбачає наявність надійного водопостачання. Втім делеко не всюди підведена централізована система, а рівень водоспоживання є досить значним у порівнянні з міським, бо крім власних потреб, потрібно поливати сад, город, поїти домашніх тварин. Тому оптимальним варіантом є свердловина.

Вартість буріння свердловини на воду залежить від діаметра і типу труб, що використовуються при їх обсадці, і які підбираються залежно від необхідного водоспоживання будинку. Тут дуже важливо зробити точний розрахунок, щоб мати достатню кількість води і не переплачувати.

Найбільш часто для обсадження свердловини використовується труба діаметром 133 мм, яка в повній мірі забезпечує заміський будинок водою. Вона піднімає на поверхню таку кількість води, якого вистачає на 5-6 одночасно відкритих кранів. Якщо водяна свердловина обсаджена трубою 127 мм, то її продуктивність відповідає витраті 3-4 одночасно відкритих кранів. Часто саме ця витрата є оптимальною для водопостачання невеликого будинку або дачі.

Велике значення необхідно приділити увазі обсадки свердловини, яка повинна відповідати таким вимогам як міцність, довговічність і екологічна безпека. Всім цим характеристикам відповідає експлуатаційна колона з поліетилену низького тиску (ПНД), яка не заіржавіє при зануренні безпосередньо в водоносний шар.

Що потрібно знати, перш ніж замовити буріння свердловини

  • Свердловини бувають двох видів: свердловини «на вапняк» (артезіанські) та свердловини «на пісок». Артезіанська свердловина в змозі забезпечити Вас достатньою кількістю води в будь-який час року, чого не можна сказати про свердловині «на пісок», яка більше підходить для використання в літній період.
  • Замовляючи буріння свердловини, необхідно пам'ятати, що ця автономна споруда повинна прослужити джерелом водопостачання Вашого будинку не один десяток років, тому основними вимогами до свердловини, є її надійність і довговічність.
  • Приблизний термін служби артезіанської свердловини близько 50 років, а при обсадці сталевою і пластиковою трубою не менше 100 років. Свердловина «на пісок» прослужить близько 8-15 років.
  • Бурити свердловину можна в будь-який час року, проте взимку це можна зробити без черг і значно дешевше.