Компресійний трикотаж на сторожі вашого здоров'я

Компресійний трикотаж - це вироби, призначені для того, щоб впоратися з венозними захворюваннями і трофічними виразками. Вони є серйозною проблемою, яка викликає не тільки неестетичний вигляд шкіри, але і може привести до набряків, болю і втоми в ногах.

Особливо ефективними в боротьбі із захворюваннями речі виходять в поєднанні з ортопедичним взуттям. Як його вибрати, які моделі розробляються, як користуватися і який догляд забезпечити трикотажу?

Як діє компресійний одяг

Такий трикотаж відрізняється від звичайного тим, що він здавлює шкіру, а саме венозну стінку, щоб правильно розподілити кровоносну потік. Вени разом з м'язами надійно підтримуються і фіксуються, що позитивно впливає і знижує ризик появи згаданого захворювання.

Багато хто помилково вважає, що можна придбати неспеціалізований одяг, але з високим показником DEN. При цьому він не створює належного тиску і не забезпечить противарікозний ефект, в гіршому випадку може принести і шкоду.

До того ж якісний компресійний одяг, що зокрема пропонується компанією Медтехніка продуманий таким чином, що тиск розумно розподіляється: не йде рівномірно по всій нозі, а знижується у напрямку вгору, починаючи від ступень. У цій області він максимальний, а до колін вже знижується в 1,5 рази, до стегна становить в два рази менше.

Варто врахувати, що шкіра відчуває себе комфортною під час використання такого трикотажу:

  • Одяг забезпечує їй масаж.
  • Підтримує водний і температурний баланс шкіри.
  • Антибактеріальне покриття запобігає появі неприємних запахів.

Підібрані за відповідними параметрами, вироби не будуть здавлювати, а тільки еластично охоплять ногу. При цьому вони тримаються не за допомогою гумки, а схоплюються повністю в усіх частинах.

Показання до використання, і протипоказання

В першу чергу задуматися про покупку противарикозного трикотажу можна в цілях профілактики. Це стосується тих людей, чия професія чи спосіб життя надають велике навантаження на ноги: продавщиці, танцюристи, стюардеси, водії. Також такі вироби рекомендуються для вагітних, адже в цей період є ризик появи набряків і перших ознак венозних захворювань.

Носіння антиварикозного трикотажу ніколи не пізно починати: його можна вирішити використовувати на будь-якій стадії хронічної венозної недостатності. Тут головне порадитися з лікарем, щоб вибрати правильний клас, відповідний для певного випадку.

Є й протипоказання, при яких не підійдуть як профілактичні, так і лікувальні та медичні речі проти венозних захворювань. Це в свою чергу цілий ряд хвороб: цукровий діабет, захворювання шкіри (запалення, дерматит, подряпини), порушення цілісності шкіри, ендартеріїт, артрит суглобів ніг, серцево-легенева недостатність. Сюди ж відноситься септичний флебіт, інфекція м'яких тканин, тяжкі форми ангиопатии.

Як вибрати компресійний трикотаж

При виборі компресійного одягу потрібно дуже уважно визначити розмір. Що стосується висоти, панчохи, шкарпетки чи гольфи повинні закінчуватися на сантиметрів 10-15 вище проблемної ділянки (там, де розширюються вени). Якщо ця область поширена по всій нозі, слід вибирати саме колготи.

Далі вам потрібно визначитися з розміром трикотажного виробу. Це дуже тривалий і детальний процес. В першу чергу варто почати з ноги: якщо вона 34-36 розміру, тоді на гольфі буде позначення А; 37-39 відповідає В; 40-43 - це С; 44-47 - D; 48 - E.

Після цього вам слід виміряти вагу та зріст. По розмірній сітці ви зможете знайти зіткнення точок цих показників, щоб визначити, який параметр трикотажу вам підходить: малий, середній, великий або дуже великий.
Після цих показників залишається записати окружність ноги в різних точках:

  • Від п'яти до області під коліном. (AG)
  • Від п'яти і практично до кінця внутрішньої сторони стегна. (AD)
  • Окружність самій вузькій частині гомілки (знаходиться над щиколотками). (B)
  • Найширша частина гомілки (трохи нижче коліна). (C)
  • Виміряти довжину під колінної чашечкою. (D)
  • Довжина кола стегна (ця точка знаходиться на 5 см нижче від промежини). (G)
  • Далі йде найширша частина стегна. (H)
  • На завершення потрібно виміряти лінію талії. (T)

Краще робити вимірювання вранці, коли ноги не набрякли. Після цього з модельного ряду ви зможете вибрати ваш. (Від XS до XLX).

З матеріалів є можливість вибрати такі тканини:

  • Бавовна. Еластичний і натуральний.
  • Нейлон
  • Мікрофібра.
  • Лайкра.

Такі вироби не мають швів, тому максимально приємні на дотик і не створюють навіть мінімального дискомфорту. Так як повітря завдяки пористій структурі проникає всередину, не створюється ефект парника, а це значить, що трикотаж не буде жарко носити навіть влітку.

Також всі моделі діляться на два типи трикотажної в'язки: кругла зроблена без швів і максимально еластична, друга має протилежні показники, тому має більший тиск. Іони срібла гарантують, що не утворюватимуться мікроби і грибки. Тканини гіпоалергенні, не викликають алергії.