Вибираємо насіння помідорів

Від правильно підібраного сорту або гібрида багато в чому залежить врожайність помідорів і отриманий результат. Але серед сотень пакетиків складно вибрати навіть досвідченому овочівники. Які ж насіння не підведе вас влітку?

Зрозуміло, не існує універсального сорту томатів, який давав би однаково хороший урожай в усіх регіонах нашої країни, ріс і в теплиці, і на вулиці, і навіть на вікні. Підбирати посівний матеріал потрібно, орієнтуючись на особливості своєї кліматичної зони, грунт, умови вирощування та багато іншого. А щоб купити дійсно якісне насіння томатів в Україні, скористайтесь вигідними пропозиціями від інтернет-магазину gryadka.com.ua.

Кліматичні умови

Вибираючи насіння томатів, враховуйте клімат свого регіону. Купуйте районовані сорти, оскільки вони найкращим чином пристосовані до наших погодних умов. І тоді при найменших вкладеннях ви отримаєте найбільший урожай.

Термін придатності

Дата на пакетику з насінням вказує продавцям на терміни реалізації посівного матеріалу. Слід розуміти, що термін придатності, нанесений на упаковку виробником, і реальний термін схожості насіння не завжди збігаються.

Щоб зрозуміти, чи зможе зійти прострочене насіння, потрібно знати рік збору посівного матеріалу і період його зберігання.

Часто на упаковці є значок F1 - це маркування гібридного насіння томатів, стійких до хвороб і високо врожайних. Але збирати насіння таких помідорів не рекомендується: вони не успадковують властивості схрещених сортів. Краще купити насіння гібридів.

Термін дозрівання

Всі помідори підрозділяються на 3 базові категорії: скоростиглі, середньостиглі, пізньостиглі.

  • До скоростиглим відносяться томати, дозрівання яких починається через 70-99 діб після того, як з'являються паростки.
  • Середньостиглими називаються помідори, що дозрівають через 105-115 діб після повного сходу.
  • Пізньостиглими є томати з вегетаційним періодом, який триває 117-130 діб.

Висота стебла

  • Детермінантні сорти помідорів мають невисоке стебло. Годяться і для висаджування у відкритому грунті, і для вирощування в теплиці.
  • Індетермінантні (високорослі) томати хороші тільки для висаджування в теплицях. І лише в південних регіонах можлива посадка помідорів цього типу у відкритий грунт.
  • Напівдетермінантні томати знаходяться на серединній позиції, поєднуючи в собі кращі властивості ін- і детермінантного типу помідорів.
  • Супердетермінантні сорти - самі низькорослі - дають ранній урожай. Дуже добре підходять для відкритого грунту. Також їх можна висаджувати в теплицю.

Призначення томатів

  • Десертні, або салатні сорти. Для них характерні великі розміри, приємний аромат, соковита м'якоть, чудовий смак. Прекрасні зразки помідорів цього різновиду - Малиновий гігант, Чорний принц, Блек Рашин.
  • Томати для консервування. Плоди таких сортів зазвичай дрібні, з щільною м'якоттю, покриті міцною шкіркою. Мають овальну форму. Найбільш поширеними сортами цієї категорії є Коралік, Пралеска, Помаранчевий коктейль F1, Сакура F1.
  • Сорти для тривалого зберігання. До них відносяться пізньостиглі томати з щільними невеликими плодами, зокрема Волове серце.
  • Помідори універсального призначення - такі як Ребус F-1, Золотий Ювілей F-1, Медове серце F-1 - використовуються в свіжому вигляді і для засолювання або маринування.