Як вибрати систему відеоспостереження для дому

Системи відеоспостереження на сьогоднішній день найефективніший технічний засіб забезпечення безпеки, що дозволяє оперативно зафіксувати факт скоєння того чи іншого протиправного діяння, а так само дає можливість контролювати якість роботи співробітників, загальну ситуацію на об'єкті, тощо

Дуже часто ми чуємо: «Безпека понад усе». Але чи достатньо ретельно Ви дбаєте про свою власну безпеку, безпеку рідних, майна? Задумайтесь: можливо, поки не пізно, прийшла пора взяти ситуацію під контроль і встановити систему відеоспостереження!

Віддалений контроль за порядком в будинку сьогодні доступний кожному охочому: у продажу широко представлені прості, ефективні і недорогі системи відеомоніторингу. Зокрема якісне видеонаблюдение ви можете замовити на PIPL.UA.

А експерти розповідають, як вибирати оптимальне обладнання для вирішення подібних завдань.

Елементи системи відеоспостереження

Цифрові технології дозволяють істотно спростити конструкцію камер, технології бездротової передачі даних - позбутися від необхідності тягти дроти, а повсюдний інтернет і хмарні системи дозволяють вирішити проблему зберігання великих обсягів інформації, а також спрощують доступ до неї її власникам.

Класична система відеоспостереження складається з трьох основних елементів:

  • комплекту камер, які здійснюють відеозйомку,
  • комп'ютера (відеореєстратора), на якому результати відеозйомки обробляються, записуються, виводяться на екран монітора,
  • пристрою для зберігання даних (наприклад, жорсткого диска).

Такі системи можуть експлуатуватися як автономно, так і бути частиною більш складного комплексу обладнання. Наприклад, в систему «розумний будинок» майже завжди інтегрується підсистема відеоспостереження. Але загальний принцип роботи у всіх випадках приблизно однаковий. У найпростіших випадках вся система домашнього відеоспостереження складається фактично з однієї відеокамери з вбудованим Wi-Fi-модемом, за допомогою якого здійснюється передача даних на будь-який відповідний комп'ютер або смартфон.

Хмарне зберігання даних

Ця послуга сьогодні стає все більш популярною - відеозапис передається на спеціальні сервери-банки зберігання даних, на хмарне зберігання. У такого варіанту є свої переваги: ​​доступність даних для широкого кола користувачів в будь-якій точці світу і в той же час гарна захищеність: зламати сервер Google набагато проблематичніше, ніж просто втратити смартфон. Ну і крім того, фахівці, які надають послуги з хмарного зберігання, краще стежать за збереженням інформації та вчасно роблять її резервне копіювання, чого зазвичай не можна сказати про рядових користувачів.

Типові рішення по системам відеоспостереження з хмарним зберіганням даних приваблюють багатьох користувачів простотою обслуговування і настройки. У цих готових рішеннях користувачам пропонується комплект з однієї або декількох камер, які готові до роботи відразу ж після установки. Це дозволяє дуже швидко організувати відеоспостереження на вибраному об'єкту - встановивши камеру, наприклад, на балконі, користувач зможе віддалено спостерігати за стоянкою свого автомобіля.

Вибір камери

Вибирають камеру в залежності від умов її роботи. Ось найважливіші, про які не можна забувати.

Кут огляду об'єктива

Його визначають промені з оптичного центру об'єктива, спрямовані на об'єкти, що потрапляють на край кадру (зазвичай в горизонтальній розгортці). Чим ширше кут огляду, тим панорамнішим виходить кадр, але об'єкти будуть дрібними і гірше помітними.

Фокусна відстань

Це відстань від оптичного центру об'єктива до сенсорної матриці. Вона збільшує здатність об'єктива: чим більше фокусна відстань, тим більше збільшення. Кут огляду при цьому зменшується. Об'єктив з фокусною відстанню 50 мм дає картинку, приблизно відповідну збільшує здатності людського ока. Об'єктиви з меншою фокусною відстанню (короткофокусні) дають кадр з широким кутом огляду і використовуються для панорамного спостереження з невеликих відстаней. Довгофокусні об'єктиви використовують при контролі об'єктів з великої відстані.

Вибираючи систему відеоспостереження, необхідно визначитися, де її встановити і за чим треба стежити. Для внутрішнього відеоспостереження існує велика кількість варіантів, що розрізняються по функціоналу. Це можуть бути стаціонарні камери або поворотні. Поворотні можуть бути зі стеженням за об'єктом. Також камери, як правило, обладнані двосторонньою аудіозв'язок, що дозволяє включити сигналізацію або гучномовець, за яким можна попередити непроханого гостя про те, що ви його бачите.

У будь-якій відеокамері буде корисний вбудований датчик руху, який в разі спрацювання відправить власнику на смартфон повідомлення або скріншот з камери.

Якісно розроблене ПЗ, регулярні оновлення і підтримка виробника - це 90% успіху і якості роботи вашої системи відеоспостереження, тому вибирати краще продукти відомих IT-компаній з хорошою репутацією.