Вчені назвали ознаки майбутнього алкоголіка

За останні 20 років люди стали більше пити, і, як вважають вчені, ця тенденція буде тільки підсилюватися. Однак співвідношення непитущих і людей з алкогольною залежністю майже не зміниться. Адже надмірна любов до спиртного визначається не тільки соціальним оточенням, а й індивідуальною схильністю. А її можна обчислити за кількома неочевидним ознаками.

Якого походження не була би ця схильність, а боротися з цим злом потрібно, і саме кодування від алкоголізму, що успішно на протязі багатьох років практикується в Івано-Франківській клініці АЛКОМЕД допомагає позбутися алкогольної залежності і стати на шлях повноцінного тверезого життя.

Група крові

Згідно з дослідженнями, люди з другою групою крові більше схильні до алкогольної залежності. За підрахунками вчених, в США в 1960-1980-х серед пацієнтів наркологічних клінік майже у половини була саме ця група. А ось з четвертою, навпаки, рідше лікувалися від алкоголізму або перебували на обліку у фахівців.

Однак у цього може бути і інше пояснення: всього у чотирьох відсотків американців четверта група крові, у 42-х - друга. Крім того, більш пізні роботи не виявили значущого зв'язку між зловживанням спиртним і типом крові.

Правда, кілька років тому шведські вчені встановили, що люди з другою групою крові частіше хворіють на рак шлунка. Можливо, це пов'язано з їх схильністю до алкоголю і паління.

Горе від розуму

У 2008 році вчені з Університету Глазго і Единбурзького університету (Шотландія), котрі протягом 30 років спостерігали майже за вісьмома тисячами британців, прийшли до висновку, що алкогольній залежності сприяє високий інтелект.

IQ добровольців зміряли в десятирічному віці. А потім через десять, 20 і 30 років підрахували, як часто вони зловживають міцними спиртними напоями. Виявилося, що проблеми з алкоголем більше характерні для дорослих, які показали в дитинстві високий рівень інтелекту. Так, з ростом IQ на 15 одиниць ризик алкоголізму у чоловіків збільшувався в 1,17 рази, а у жінок - в 1,38 рази.

П'ять років по тому схожі результати отримали фінські дослідники, що спостерігали за близнюками з трьох тисяч сімей. З'ясувалося, що ті, хто в дитинстві раніше інших навчився говорити, читати і писати, подорослішавши, в середньому вживають більше спиртного, ніж їх брати і сестри.

Однак британські дослідники, що також виявили кореляцію між IQ і тягою до спиртного, пояснюють це законами еволюції. Серед тварин найрозумніші особини частіше схильні до еволюційно нової поведінки. А споживання алкоголю як раз до такого і відноситься, адже спиртне люди почали пити порівняно недавно - наприклад, пиво навчилися варити лише вісім тисяч років тому.

У тихому болоті

За даними німецьких мкдиків, до алкогольної залежності більше схильні спокійні, а не тривожні люди. До цього висновку вчені прийшли після серії експериментів на щурах. Одні тварини були ручними, інші, навпаки, поводилися дуже агресивно по відношенню до людини.

Йдеться про унікальні лінії гризунів, виведені американськими генетиками. Протягом 80 поколінь вони відбирали тварин на основі їх реакції на людей. У прилеглому ядрі мозку ручних щурів підвищений рівень дофаміну - гормону, що створює відчуття задоволення. З огляду на те, що етанол може штучно впливати на його концентрацію в організмі - за рахунок цього міцні напої знімають стрес, спостереження за агресивними і ручними гризунами дозволили зробити деякі висновки про причини алкоголізму.

Протягом декількох днів гризунам пропонували на вибір воду і розбавлений спирт - дво-, п'яти- і десятивідсотковий. Тривожні і агресивні гризуни воліли неміцний алкоголь, а ось їх спокійні родичі - п'яти- і десятивідсотковий розчин етанолу. Крім того, після семиденного утримання ознаки алкогольної залежності проявилися саме у ручних пацюків. А значить, надмірна любов до спиртного може бути пов'язана зі зниженою тривожністю, а не навпаки, як вважали раніше.

Любителі солодкого

У ласунів більше шансів стати алкоголіками, з'ясували американські нейрофізіологи. Вимірюючи мозкову активність 16 здорових добровольців (середній вік - 26 років), вчені звернули увагу на те, що за любов до цукру і етанолу відповідає одна і та ж зона головного кори.

В ході експерименту його учасники спочатку пили підсолоджену воду - в цей час за допомогою магнітно-резонансної томографії фіксувалася реакція мозку на солодке. А потім відповідали на питання про те, як часто вживають спиртне і в яких кількостях. З'ясувалося, що стимуляція системи винагороди мозку підсолодженою водою викликала сильну реакцію у тих респондентів, які занадто любили міцні напої.