Що потрібно знати про техпаспорт БТІ

Технічний паспорт - документ інформативно-довідкового характеру, в якому описані всі технічні характеристики об'єкта нерухомості.

Фахівці дають відповіді на найпоширеніші питання щодо цього документу 

Яка інформація міститься в техпаспорті БТІ

Все, що характеризує об'єкт: його місцезнаходження, поверховість, дані про планування і будівельні матеріали, час побудови і введення в експлуатацію, інформація про інженерні комунікації та їх особливості. У паспорті вказуються інвентаризаційні та кадастровий номер, а також інвентарна вартість об'єкта.

Перелік цих пунктів залежить від виду нерухомості - вони трохи відрізняються для квартир, приватних будинків і нежитлових приміщень.

Чи можна замовити техпаспорт БТІ «під ключ»?

Так, питання оформлення техпаспорта на квартиру вирішується одним дзвінком в компанію ANC Project. Досвідчені сумлінні фахівці повністю візьмуть на себе всі процедурні питання, гарантують отримання документів в найстисліші терміни і нададуть гарантії на свої послуги.

Чого не можна зробити без техпаспорта?

  • Приватизувати нерухомість. Для новобудов - оформити право власності.
  • Оформити виписку з держреєстру власності.
  • Оформити будь-які види угод, спадок, розділ майна.
  • Провести законну реконструкцію або перепланування.

Що потрібно для отримання технічного паспорта?

Перш за все, необхідно провести інвентаризацію - для цього на об'єкт приїжджає інженер БТІ, проводить вимірювання і створює креслення об'єкту.

Технічна інвентаризація може бути первинною або поточною. Первинна проводиться при отриманні техпаспорта БТІ, поточна - коли змінюється будь-який з параметрів, зазначених в техпаспорті. Наприклад: у нерухомості змінився власник, підключаються нові інженерні комунікації або змінюються системи старих, проводиться реконструкція або перепланування, об'єкт нерухомості визнається аварійним і готується до знесення, об'єкт буде запорукою при оформленні іпотеки або кредитування.

Що потрібно для оформлення технічного паспорта?

Від власника потрібно мінімум документів: паспорт, ідентифікаційний код і документи, що засвідчують право власності на нерухомість. Якщо вона приватизована - потрібна відповідна довідка. Також треба написати заяву на інвентаризацію.

Якщо є проектна документація і старий технічний паспорт - їх теж необхідно докласти.