Про користь шахів для повноцінного розвитку дитини

Тринадцятий чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров написав свого часу книгу під назвою «Шахи як модель життя». У ній розповідається про те, як «блискуче стратегічне мислення створює перевагу не тільки в шахах, але і в повсякденному житті».

Книга американського психолога Hilary Levey Friedman «Playing to Win» оповідає про дворічне наукове дослідження, в рамках якого проінтерв'ювали сотні батьків. Всі вони вважають, що шахи зроблять дітей більш підготовленими до життя в сучасному світі з жорсткою конкуренцією і допоможуть їм отримати місце в престижному вузі.

Залучення дитини до цієї гри починається з придбання шахів, а на сайті https://vip-posuda.com/chess/ ви можете придбати чудові ексклюзивні набори.

Отож, як впливають шахи на розвиток дитини? 

Молодий шахіст краще здає іспити

Як тільки дитина пройде початковий етап і стане брати участь в змаганнях будь-якого рівня, вона почне грати в шахи з годинником, що обмежує час на обдумування. Спочатку цього часу для новачка буде занадто багато, але поступово думок у юного спортсмена буде в голові все більше, а часу стане не вистачати. Навик інтелектуальної роботи в стресі, під тиском часу і в ситуації, коли суперник щохвилини ставить тобі нове питання, відповісти на який необхідно прямо зараз, безумовно, переноситься на реальне життя.

Шахіст аналізує можливі наслідки своїх тих чи інших дій і те, що можуть у відповідь зробити інші. У шахах мислення і за себе, і за суперника - абсолютно необхідна річ. Ніякий відмінний план дій в шахах не може спрацювати, якщо гравець не враховує дії суперника. Часто ми намагаємося їх передбачити і вже заздалегідь продумуємо, що будемо робити у відповідь. Цей навик переноситься на реальне життя цілком природно і непомітно.

Вважається, що шахи покращують здібності до математики

На цю тему суперечки йдуть постійно. Здібності до математики і до шахів - це просто одного поля ягоди, або ж одне розвиває інше? Незалежно від відповіді на це філософське питання, можна впевнено стверджувати, що маніпулювати цифрами і образами в розумі, а не на екрані калькулятора, старанний новачок стане краще досить швидко.

Доводиться не тільки рахувати кількість пішаків у себе і у суперника, а й оцінювати численні фактори позиції. У той же час не варто і переоцінювати роль шахів. Все-таки за дошкою ми не зводимо дробові числа в третю ступінь і не беремо інтеграли. 

Шахи - це красиве мистецтво

Як і в будь-якому виді мистецтва, чим більше цінитель проводить часу, займаючись своїм улюбленим видом мистецтва, тим більше він розуміє красу свого предмета. Шахи доставляють багато дивовижних хвилин і естетичного задоволення допитливим умам.

Так, нерідко і досить справедливо можна почути, що вищий пілотаж партій з чемпіонату світу незрозумілий звичайному любителю. Але можна побачити безліч захоплених очей на обличчях дітей, що сидять за шахівницею. Як тільки новачок добре розбереться з тим, як ходять королі й пішаки, він зможе побачити, як зупиняється час і викривляється простір шістдесяти чотирьох клітин під чарівним впливом його ходів!

Шахи - це спорт

Добре це чи погано, але в кожній партії, в кожному змаганні є ті, що виграли і ті, хто програв (якщо, звичайно, суперники не погодилися на нічию). Всі діти обожнюють вигравати, і дуже багато хто ненавидить програвати.

Крім того, шахи - інтелектуальний спорт. Тут суперник не просто бігає швидше тебе. Тут, програвши, можна зробити висновок (помилковий, але такий природний!), що суперник - розумніший за тебе, а це дуже неприємна думка для будь-якої людини.

Дитині (і її батькам) доводиться вчитися справлятися з нервовим напруженням і образливими програшами. Якщо дитина по-справжньому захоче вигравати часто, то, як і в будь-якому іншому спорті, їй доведеться багато займатися шахами самостійно.

Шахи - це гра

І що дуже важливо для дітей, не в останню чергу шахи - це просто захоплююча настільна гра. Звичайно, в наші дні є всі можливості грати в шахи за комп'ютером, але ніщо не замінює гри за справжньою дошкою проти справжнього живого суперника.

Діти не тільки борються в нескінченно глибокій і розумній грі, а й спілкуються, разом радіють перемогам своєї команди, втішають один одного після поразок, після партій разом ганяють м'яча на вулиці і нерідко зав'язують дружбу з однодумцями на все життя.

Якщо дитина, зробивши уроки, розставить шахову задачку на дошці і охопить голову руками, силкуючись її вирішити і забувши на півгодини про Ютуб і ігрову приставку, то вона на вірному шляху!