6 класичних помилок при ремонті квартири під ключ

Довгоочікуваний переїзд до власної квартири зазвичай тягне за собою довготривалий і не дуже очікуваний капітальний ремонт, який викликає тільки неприємні асоціації: пилюка, бруд, захмарні фінансові витрати, зіпсовані нерви.

Позбавити себе від подібної перспективи можна двома способами: грамотно самостійно розпланувати бюджет, узгодити з кожним членом сім'ї дизайн кімнат, вибрати будівельні матеріали, бігаючи по всьому місту і власними силами спробувати почати перетворення квартири. Або ж довіритися професіоналам, і це, повірте - оптимальне рішення, адже якщо ви, скажімо, замовляєте ремонт квартир під ключ львів в компанії Ремонт-БУД, то отримуєте повний комплекс якісних робіт від розробки дизайн-проекту, до завершального чистового оздоблення. І це все в чітко обумовлені терміни і без зайвих переплат!

Втім, навіть якщо ви вибрали хорошого виконавця робіт, ви не застраховані від прикрих помилок, які зможуть звести нанівець всі ваші мрії про ідеальне житло. Розглянемо основні з них

Кошторис на капітальний ремонт квартири "вийшов з берегів"

Найчастіше при спілкуванні з замовником виконроби побіжно обкидають поглядом вашу квартиру, чіпають стіни, світять ліхтариком на труби і видають свій вердикт. Мовляв, ремонтні роботи вам будуть коштувати стільки-то, а ось матеріалу «як піде». А скільки піде, питаєте ви. Зазвичай стільки ж, скільки і на роботи, продовжують вони.

А потім в процесі ремонту з'ясовується, що труби не врахували, тому треба доплатити, стіни неуважно оглянули, тому вийшла перевитрата матеріалу і т.д.

Ви вирішили заощадити на капітальному ремонті квартири, в результаті залишилися в "недобудові" і без грошей

Звичайно, всі ми розуміємо, що рівень і якість послуг безпосередньо пов'язані з їхньою ціною. Але завжди хочеться сподіватися, що нам просто дуже пощастило з бригадою, тому вони запропонували такі низькі ціни.

Тільки ось, коли ремонт квартири вже в самому розпалі, часто раптом виявляється, що якість заявлених послуг не відповідає вашим очікуванням. Причому працівники в цьому разі не вважають, що вони щось роблять не так. Вони ж роблять... як уміють. І коштує це - відповідно, тобто дешево.

Неправильно оцінили стан квартири перед ремонтом

Тут найчастіше ми стикаємося з двома крайностями. Або при оцінці майбутнього ремонту квартири робочі явно перебільшують «масштаб трагедії», щоб «набити» ціну. Або навпаки при огляді приміщення не звертають уваги на важливі деталі, які в наслідку сильно позначаються на вартості ремонту.

Візьмемо, наприклад, квартири в новобудовах, коли труби часто виявляються зосереджені в одному місці. Їх необхідно розвести до місць подачі холодного і гарячого водопостачання. Природно, ніхто не хоче, щоб вони просто «висіли» уздовж стіни. Зробити канал в стіні під труби можна, але, наприклад, руйнувати цеглу - це одна ціна, а ось штробити моноліт - зовсім інша! При великій площі квартири і наявності пари санвузлів це вельми істотно позначиться на кошторисі.

Тому спиратися на якийсь один-єдиний фактор або оцінку одного майстра точно не варто, завжди оперуйте декількома оцінками для отримання достовірної інформації про стан вашого житла.

До початку ремонту квартири немає уявлення про те, як буде виглядати кінцева картинка

Народна мудрість говорить: «Якщо ти не знаєш, куди пливеш, то як ти досягнеш мети?» Зрозуміло, що непоправних речей немає. Можна і стіни перефарбувати, і електрику по чистовій обробці розкинути. Але це все відбивається як на бюджеті, так і на те, як в результаті буде виглядати ваша квартира після капітального ремонту. Погодьтеся, ніхто не хоче заплатити 1 000 000 за ремонт, а потім тягнути по квартирі подовжувачі, тому що забули провести розетку для принтера або чайника. 

До початку ремонту у вас повинна бути, як мінімум, затверджена планування з планом розміщення меблів. Плюс необхідно розуміти, яка фінішна обробка передбачається в квартирі. Це теж вельми і вельми впливає на чорнові роботи і, відповідно, на вартість.

Відсутність технічного завдання і креслень, за якими робиться капітальний ремонт

Цей пункт тісно пов'язаний з попереднім. Неможливо поставити завдання перед будівельниками, якщо ви самі не знаєте, чого в підсумку хочете. Причому це абсолютно не залежить від того, самі ви будете керувати ремонтним процесом або доручіть все виконробу / будівельній фірмі (про це мова піде далі).

Навіть якщо у вас є гарна картинка вашого майбутнього житла, то будівельникам вона не говорить зовсім ні про що! Їм потрібно чітке завдання - що, як і де робити! Зазначено все це саме в кресленнях за проектом. Якщо креслень немає, то вам доведеться «жити» на ремонті своєї квартири і щохвилини буквально пальцем показувати, де будуть розетки, де висновок холодної води, а які стіни штукатурити

До початку ремонту квартири ви не підписали договір

Почнемо з того, що більшість робітників і бригад взагалі не пропонує ніякого договору. Просто працюють під чесне слово. Якщо щось пішло не так, зіпсували покриття, щось пропало з будівництва, люди просто взяли гроші і не вийшли на роботу - то у вас немає ніяких важелів впливу. Залишається одне - сподіватися, що нічого незапланованого не трапиться.

Якщо ж договір все-таки є, то рекомендуємо уважно його вивчити. Якщо вас щось не влаштовує або якісь пункти не зрозумілі, то відразу ж попросіть внести правки.

Наявність договору, його обсяг і зміст говорять нам, як мінімум, про дві речі. По-перше, про серйозність компанії з якою ви збираєтеся працювати. По-друге, в непередбачених обставинах ви завжди зможете звернутися до букви закону.