Як вибрати шуруповерт

Шуруповерт - універсальний електроінструмент, використовується для закручування, кріплення і свердління не дуже твердих матеріалів: деревини, пластмаси, гіпсокартону, тонкого листового металу та ін. 

Шуруповерт вважається багатоцільовим інструментом, так як застосовується в різних видах робіт: ремонт, оздоблення, шліфування поверхонь, складання меблів і різних конструкцій, робота з гіпсокартоном, деревом та ін. А в інтернет-магазині https://worcraft.com.ua/ ви зможете підібрати відповідно до своїх потреб оптимальну модель шуруповерта та іншоеого надійного електроінструменту ТМ WORCRAFT.   

Побутові і професійні шуруповерти

Перед тим, як вибрати дриль шуруповерт тієї чи іншої моделі, потрібно визначити обсяг робіт. Якщо вам потрібен інструмент для постійної роботи протягом декількох годин, краще звернути увагу на професійний варіант, а для дрібних домашніх робіт (повісити полку, зібрати нові меблі) можна придбати недорогий побутовий варіант.

  • Побутові шуруповерти. Використовуються для закручування шурупів, болтів і шурупів. Мають скромні технічні показники: невисокий крутний момент, відносно малу ємність акумулятора, при цьому доступні за ціною. Знайшли застосування в домашньому дрібному ремонті або в якості запасного інструменту на додаток до основного.
  • Професійні шуруповерти більш продуктивні і потужні. Закручують кріплення і можуть свердлити отвори в деревині, пластику, тонкому і м'якому металі. Зазвичай мають 2-х або 3-х швидкісний редуктор для вибору оптимальних умов роботи, крутний момент таких моделей досягає значень 130 Н ∙ м. Як правило, є система швидкої заміни оснащення (біт). Також професійні моделі можуть містити двигун бесщеточного типу, який володіє більш високим ККД і невеликими габаритами. Дорожчий, порівняно зі звичайними побутовими, але окупає себе за рахунок постійної експлуатації.

Мережевий і акумуляторний шуруповерт

Всі шуруповерти працюють від електрики, різниця полягає лише в його джерелі: мережеві моделі отримують живлення від електромережі через кабель і розетку. Акумуляторні мають знімну акумуляторну батарею, яка заряджається від джерела постійного струму (теж через розетку).

Переваги мережевої моделі: хороша потужність, час роботи не обмежено зарядом акумулятора. До недоліків можна віднести малу мобільність і залежність від розетки.

Головною перевагою акумуляторних варіантів вважається мобільність, а от час роботи обмежений ємністю батареї. Також вони дорожчі, і менш потужні.  

Потужність

Цей показник впливає на продуктивність будь-якого інструменту, і шуруповерт не виняток. У мережевих моделей потужність вимірюється в Ватах, в акумуляторних під потужністю мають на увазі напругу АКБ.

Для побутових шуруповертов достатньо потужності 500 Вт (для мережевих) і 9-14 В (для акумуляторних). Професійні моделі для тривалих і інтенсивних робіт вимагають потужності не нижче 550 і до 800 Вт (мережеві), а акумуляторні - від 18 В і вище.

Крутний момент

Крутний момент показує зусилля обертання і вимірюється в Ньютона на метр (Нм). Чим він вищий, тим більше товстіше кріплення можна закручувати цим інструментом і свердлити ширші отвори. Однак при дуже високій силі закручування можна пошкодити оснастку - зірвати шліц або закриття його занадто глибоко. Питання регулювання крутного моменту вирішує спеціальна муфта, яка обмежує це зусилля.

При роботі з дрібним кріпленням буде ефективний крутний момент до 15 Нм, для закручування саморізів довжиною до 7 см - 25-30 Нм. Довгий кріплення (від 7 до 10 см) вимагає зусиль від 40 Нм. Професійні шурупокрути для дуже щільних матеріалів можуть мати величину до 130 Нм.

Частота обертання

Ця характеристика впливає на те, з якою швидкістю обертається шпиндель, а також на розмір отвору / кріплення, яке потрібно просвердлити / ввернути. Вимірюється в оборотах в хвилину (об. / Хв). В цьому випадку діє обернено пропорційний ефект - чим нижче швидкість, тим більше отвір і щільніше матеріал, який потрібно просвердлити.

Регулювання частоти обертання відбувається зусиллям, яке прикладається при натисканні на кнопку пуску (курок). Чим сильніше натискання, тим вище швидкість. Також деякі моделі мають двошвидкісний редуктор, швидка швидкість дозволяє свердлити, а повільна - працювати з кріпленням.

Для закручування кріплення підійде частота обертання до 500 об. / Хв, для свердління - від 1000 до 1500 об. / Хв.