На захисті техніки — джерела безперебійного живлення

У повсякденні, на роботі й удома, ми оточені неймовірною кількістю електрообладнання. Часто люди навіть не усвідомлюють, наскільки залежить їхнє життя від техніки. Не усвідомлюють, поки електромережа не вимикається або починає некоректно працювати.

І добре, якщо все закінчується тільки затримкою в роботі, але ж наслідки можуть бути куди сумнішими — втратою інформації, виходом з ладу чутливих до таких коливань вузлів. Врятувати ситуацію допоможуть джерела безперебійного живлення (ДБЖ, англ. — UPS), різні види яких ви знайдете на сайті компанії 220Volt — 220volt.com.ua/istochniki-besperebojnogo-pitaniya.htm. Також тут ви отримаєте консультації стосовно вибору від фахівців, а ще — зручне доставлення у будь-який куточок країни.

Коли без ДБЖ не обійтись

Поштовхом до активної розробки безперебійників стала поява комп’ютерів. Таке безперебійне джерело дало змогу коректно завершати роботу IT-техніки, водночас зберігаючи незакінчені файли. Окрім комп’ютерів, ДБЖ необхідне для:

  • генераторів;
  • серверних станцій;
  • систем нагляду, відеоспостереження, сигналізації;
  • котлів, зокрема циркуляційних насосів;
  • домашнього електрообладнання.

Відмінності різних джерел безперебійного живлення

На ринку є кілька видів ДБЖ, що різняться принципом роботи, конструкцією, призначенням тощо. Якесь обладнання додатково працює як стабілізатор, інше — починає функціонувати тільки з вимкненням електричної мережі. Серед найбільш розповсюджених виділяють такі типи безперебійників:

  • резервні (off-line) — у разі зникнення електрики перемикають живлення на батарею, але не стабілізують напругу. Це найдешевші та найпростіші моделі, які використовують у місцях, де коливання в мережі відбуваються рідко — для підстрахування. Звертайте увагу на час перемикання на акумулятор, він може становити 2–10 мс, і чим нижча цифра, тим більше шансів, що ви не втратите незбережені дані на комп’ютері;
  • інтерактивні (line-interactive) — складне, й відповідно дороге, устаткування, яке обладнане трансформатором. Завдяки йому напруга стабілізується ще на вході, адже прилад одразу компенсує відхилення за наявності стрибків (працює у діапазоні 160–290 В). Відгук становить 2–5 мс;
  • подвійного перетворення (on-line) — найефективніше і найнадійніше обладнання. Власне, прилад живиться не від самої мережі, а від цього ДБЖ, яке перетворює енергію та накопичує її.

Як обрати безперебійник

Неправильний вибір ДБЖ може призвести до пошкодження чутливих модулів техніки. Так, електродвигуни, котли, інше подібне устаткування «не люблять» безперебійників зі ступінчастою синусоїдою. Тож обов’язково читайте технічні характеристики, рекомендації з експлуатації від виробників та консультуйтесь у спеціалістів 220Volt.

Проте, зверніть увагу на параметри, які може проаналізувати навіть непрофесіонал:

  • потужність, за якою розраховують, скільки приладів можна під’єднати до джерела живлення. Але не навантажуйте ДБЖ більше ніж на 80 %;
  • час заряджання акумулятора;
  • можливість стабілізації;
  • ємність і час роботи батареї.