Як вибрати вогнегасник для дому

Пожежа - один з екстрених стихійних станів, при яких зволікати небезпечно, результат і наслідки пожежі безпосередньо залежать від швидкості початку гасіння. Наявність в будинку вогнегасника може врятувати майно і життя мешканців будинку.

Однак, для правильного використання вогнегасника, необхідно для початку правильно вибрати агрегат, виходячи з цілей і місця використання. Про всі критерії вибору вогнегасника ви зможете прочитати в цій статті, а якісні вогнегасники і інше надійне пожежне обладнання NAIS ви зможете замовити на сайті nais.com.ua 

Вогнегасник для квартири

Найбільш поширений вид вогнегасника для квартири - вуглекислотний. Принцип роботи вуглекислотного вогнегасника простий: спеціальний газ, що випускається назовні, збиває полум'я, охолоджуючи поверхню до мінімальних температур і перешкоджаючи повторному займанню предметів.

Паралельно з цим негорючий газ утворює невидимий купол, що перешкоджає доступу кисню до тліючих предметів, оскільки саме завдяки кисню відбувається вторинне загоряння і поширення вогню. При цьому утворені хімічні сполуки в повітрі безпечні для людини, після повного загасання вогню досить просто провітрити приміщення.

Важливо знати, що під час роботи вуглекислотний вогнегасник сильно охолоджується, тому поруч з вогнегасником непогано б мати теплі рукавиці, щоб уникнути обмороження рук під час гасіння пожежі. Перевага вуглекислотного вогнегасника в можливості погасити електропроводку, ним можна гасити пожежу без страху потрапляння суміші на оголені дроти.

Однак, для гасіння тліючих матеріалів (килим, меблі, одяг, дерево і похідні) вуглекислотний вогнегасник не підійде, його завдання тільки збити полум'я, а матеріал продовжить тліти і грітися. У такому випадку застосовується порошковий вогнегасник. Принцип роботи порошкового вогнегасника відрізняється від вуглекислотного, порошок, що що викидається під тиском не ізолює полум'я, а розбавляє негорючою сумішшю.

Порошок не охолоджує матеріал, тому після використання порошкового вогнегасника рекомендується залити матеріали водою.

Порошкова суміш, яка використовується в вогнегаснику, токсична для людини, крім того, утворена від порошку хмара заважає видимості. Таким чином, в квартирі необхідно мати два види вогнегасників, починати гасити пожежу необхідно вуглекислотним, а якщо не допомагає - застосовувати порошковий варіант.

Вогнегасник для будинку

Більшість заміських будинків побудовані з дерева, і хоч зараз ця тенденція поступово змінюється, дерев'яні будинки все одно залишаються в пошані через свої незаперечні переваги. Для гасіння пожежі, що розгорілася в дерев'яному будинку, фахівці радять застосовувати повітряно-пінні і водні вогнегасники.

Водяними вогнегасниками забороняєтьбся гасіння проводки, інакше до проблеми загоряння додасться ще маса інших. Тому обмежуватися покупкою повітряно-пінного вогнегасника в будинок буде неправильно. Вибираючи вогнегасник для будинку, необхідно зупинитися теж на двох варіантах, додавши до водних моделей вуглекислотну.

Особливості вибору і використання вогнегасника

Фахівці пожежної безпеки розробили ряд правил, застосування яких допоможе уникнути біди в разі того, що сталося пожежі в житловому приміщенні.

  • Як зазначалося, вибір вогнегасника залежить від матеріалу, що піддався горінню. В екстреній ситуації не кожен зможе згадати теорію і застосувати правильний вид вогнегасника. Існує універсальний спосіб загасити пожежу - використовувати повітряно-емульсійний вогнегасник. Він коштує дорожче аналогів, але впорається і з відкритим полум'ям, і з тлінням матеріалу, його дозволено застосовувати в будь-яких ситуаціях і на будь-яких поверхнях, включаючи проводку, палаюче мастило та інші тліючі і горючі матеріали.
  • Вибираючи вогнегасник, зверніть увагу на масу гасячої речовини, вона вказана в назві вогнегасника. Маса понад 8 кг робить вогнегасник важкопідйомним.
  • Розмістіть вогнегасники в кожній споруді на дачі, при наявності декількох поверхів - на кожному поверсі. За замовчуванням вогнегасник повинен бути на кухні, перед виходом з дому і в далекому від виходу кутку.
  • Ретельно вивчіть інструкцію по експлуатації вогнегасника, щоб в разі екстреної ситуації не втрачати на цей час. При можливості, використовуйте один з вогнегасників, щоб знати на практиці, як він працює.
  • Слідкуйте за терміном придатності вогнегасника, після закінчення замініть на новий. Зберігайте в недоступному для дітей місці, подалі від сонячних променів і точок нагріву (плита).