Яка випічка найменш шкідлива для здоров'я

Все добре в міру - хто ж з цим буде сперечається? Але втриматися від чергового шматочка смачного пирога буває дуже важко і про дієту в такі моменти забувається геть.

Як відомо, солодощі - засіб № 1 проти стресу. Довгі канікули, приправлені неабиякою мірою занепокоєння, - хороший привід знайти на сайті https://cake.expert/ хорошу пекарню, чи кондитерську, та побалувати себе і близьких домашньою випічкою.

Абсолютно корисного тіста, як відомо, не буває. А яке найменш шкідливе?

Борошняні вироби корисними дійсно назвати важко. Їх харчова цінність, на відміну від калорійності, невелика, тому зловживати ними не слід, особливо людям із зайвою вагою.

Дріжджове тісто

Найменш корисним вважається дріжджове тісто. Його основа - вода (рідше молоко), дріжджі, борошно, яйця, масло і спеції. Таке тісто досить калорійне. Його енергетична цінність - приблизно 210 ккал на 100 грам.

По-друге, приготування такого тіста - процес нешвидкий і досить трудомісткий. Бродіння займає 4-7 годин (в залежності від способу приготування). А результат його - сумнівний. Дріжджі, потрапляючи в шлунок, починають там боротьбу з природною мікрофлорою. Це може привести до розвитку дисбактеріозу. Крім іншого, хліб з дріжджового тіста знижує імунітет, що може привести до різних захворювань.

Пісочне тісто

Не дуже пишне, не надто соковите, зате шалено калорійне. Основа пісочного тіста - борошно, яйця, вершкове масло і цукор. Навіть людині, далекій від дієтології, зрозуміло, що поєднання жирних, солодких і важких продуктів не принесе користі ні фігурі, ні шлунку. Калорійність пісочних десертів в залежності від начинки - від 400 до 500 ккал, а жиру в них міститься не менше 45%.

Тому навіть пісочне тісто домашнього приготування не слід вживати щодня і вже точно не варто вибирати рецепти з шоколадною начинкою.

Абсолютний рекорд по калорійності вже багато років утримує пісочний чізкейк, в який крім класичних інгредієнтів додається ще сир, вершки, горіхи і сметана. Разом - 680 ккал. Для порівняння: добовий денний раціон для тих, що худне - 1300 ккал.

Листкове тісто

Борошно, вода, масло, сіль. З точки зору дієтолога, всі інгредієнти допустимі. Єдине, що може зіпсувати листкове тісто, - жирна начинка (заварний або масляний крем). Проти листкових пиріжків з сиром, курагою, картоплею, капустою заперечень немає. Їх можна їсти хоч кожен день і дорослим, і дітям.

Заварне тісто

З заварного тіста роблять еклери, профітролі, тощо. Крім води, борошна, цукру, яєць в нього додається вершкове масло, через що його калорійність піднімається до 300 ккал, а жирність - до 35%. Десерти з заварного тіста з шоколадним кремом гарні для урочистих випадків, але не для щоденного полудня.

Бісквітне тісто

Основа бісквітного тіста - борошно, яйця, цукор. Бісквіти добре засвоюються, не залишають відчуття тяжкості в шлунку, а вміст жиру в них досить низька. Легкий, живильний, здоровий десерт, який не протипоказаний навіть дівчатам, які дотримуються дієти.

Прісне тісто

Найбезпечніший і дієтичний вид випічки, в якому міститься тільки рослинне масло, борошно і вода. Як це не дивно, але на основі такого тіста робляться не тільки демократичні пиріжки, але і цілком вишукані десерти, такі як яблучний і вишневий штрудель.