Основи дбайливого догляду за пластиковими вікнами

Багато хто помилково вважає, що пластикові вікна настільки досконалі, що стежити за їх станом абсолютно не потрібно. Як то кажуть, «поставив і забув». Але це не зовсім так.

Дійсно, сучасні склопакети вимагають менше уваги, ніж радянські дерев'яні, які потрібно було проклеювати на зиму, навесні очищати від залишків стрічки, підфарбовувати, шпаклювати і т.д. Тепер можна забути про ці клопоти, особливо якщо ви замовляєте якысны вікна ПВХ на сайті https://astal.in.ua/ компанії АСТАЛ.  

Але все ж, приділяти своїм вікнам увагу необхідно. Почнемо по порядку.

Як тільки Вам встановили склопакет і в кімнаті завершилися всі ремонтні роботи, видаліть з вікна захисну плівку. Якщо вона занадто довго буде перебувати в приклеєному стані, особливо в жарку погоду, її потім складно буде відірвати. Видаліть пил і бруд зі скла, рам, підвіконня і укосів, тільки після цього вішайте завіски або жалюзі.

Герметичність склопакета - його основна перевага перед звичайними дерев'яними вікнами. Але найчастіше це стає причиною утворення конденсату на стеклах. Зайва вогкість підвищує ймовірність розвитку цвілі і грибка. Щоб цього уникнути, потрібно регулярно провітрювати приміщення, відкриваючи вікно 2 - 3 рази на день не менше ніж на 10 хвилин. Це корисно не тільки для збереження склопакета, але і Вашого здоров'я - забезпечується приплив свіжого повітря і створюється оптимальний рівень вологості.

У холодну пору року рекомендується зменшити тривалість провітрювання до 4 хвилин, але при цьому відкрити всі вікна в будинку. За цей короткий період відбудеться ефективний повітрообмін, а елементи конструкції вікон не переохолодити. До того ж, це знизить втрати тепла.

А що потрібно робити, щоб вікно не втратило свою функціональність? Адже найбільш частими причинами звернень клієнтів в фірми з виготовлення вікон є труднощі при закриванні / відкриванні стулок і протяги. Щоб цього не сталося, необхідно проводити нескладну профілактику.

Дбайливий догляд - менше грошей на ремонт

Склопакети. Сучасне скло практично не накопичує на своїй поверхні забруднення, але все ж, його необхідно мити. Використовуйте для цього мильний розчин або спеціальний засіб для чищення скла. Мийте поверхню м'якою ганчіркою або спеціальним скребком з гумовою насадкою, так Ви досягнете ідеального блиску і нічого не подряпаєте.

Профіль

Пластик, на відміну від дерева, забруднюється менше і його легше мити. Протирайте рами і підвіконня вологою ганчіркою. Не використовуйте абразивні губки і порошкові засоби для чищення - вони можуть залишити подряпини, і бруд буде тільки сильніше в'їдатися. Краще приготувати мильний розчин з рідкого миючого засобу побутового призначення (без вмісту ацетону, кислот, лугів).

Водовідводи

Перевіряйте їх стан і при необхідності здійснюйте очищення, особливо влітку і восени, коли в них найбільше накопичуються забруднення. Засмічення каналів може погіршити виведення вологи.

Гумові ущільнювачі

Ці елементи розташовані по периметру стулок і забезпечують щільність прилягання до рами. Щоб вони не втратили герметичність, що не потріскалися і довше зберігали еластичність, потрібно регулярно очищати їх від бруду (мінімум 2 рази на рік). Використовуйте для цього мильний розчин і м'яку тканину. Чи не застосовуйте розчинники та інші їдкі склади, які можуть зіпсувати гуму.

Невеликий секрет: щоб ущільнювачі якомога довше зберігали еластичність, промажте їх силіконовим складом - є спеціальні засоби по догляду за вікнами, також Ви можете використовувати будь-яке інше на основі гліцерину.

Фурнітура

Щоб вікно легко відкривалося й закривалося, і Вам не доводилося прикладати великих зусиль при повороті ручки, необхідно стежити за станом кріпильних деталей. Всі рухомі частини конструкції змащуйте маслом не рідше ніж раз на півроку. Використовуйте спеціалізований склад для вікон або інший, який не містить кислот і смол. Це допоможе уникнути корозії металевих елементів.

Москітна сітка

Як відомо, функція її полягає в тому, щоб не пропускати в приміщення комах, а також тополиний пух, насіння кульбаб і т.д. Природно, сітка з часом забруднюється. Рекомендується знімати її і промивати чистою водою, а на зиму прибирати на зберігання.
Всі ці нескладні процедури Ви зможете виконати самостійно, але в деяких випадках краще довіритися професіоналам