Вчені знайшли варіації ДНК, що відповідають за тягу до випивки

Британські вчені виявили закономірність між бажанням випити спиртного і певними варіаціями генів людини. На думку фахівців, через специфічну картину геному, деякі люди можуть отримати від алкоголю більше задоволення, ніж всі інші.

Згідно з даними, вчені проаналізували геном більше 125 тисяч британців у віці від 40 до 69 років. Учасників попросили назвати приблизну кількість пива і вина, яке вони випивають за тиждень. Орієнтиром в дослідженні стали рекомендації Британії за споживанням спиртного для чоловіків і жінок. За цими рекомендаціями, проблеми з алкоголем є у чоловіків, якщо вони випивають більше 5 пляшок вина і 25 банок пива в тиждень і у жінок, якщо вони вживають більше 3,5 пляшок вина і 15 банок пива за той же термін.

Вивчивши ДНК добровольців, учені виявили шість варіацій генів, які виявилися однаковими у тих, хто зловживає спиртним. Наприклад гени DRD2 і KLB відповідають за відчуття задоволення і активізуються при вживання не тільки «міцного», а й солодощів. У всіх членів проблемної групи також виявлено низький рівень гена ADH1B, який відповідає за розщеплення алкоголю.

Вчені сподіваються, що відкриття допоможе розробити нові більш ефективні методи боротьби з алкоголізмом в майбутньому.

Регулярное і надмірне вживання алкоголю може викликати зміни в ДНК людини, в результаті яких тяга до випивки стає ще сильніше. Так людина потрапляє в замкнуте коло, вибратися з якого дуже складно. До такого висновку прийшли вчені Ратгерського університету (США).

- Ми виявили, що у людей, які багато п'ють, ДНК може змінюватися таким чином, що це змушує їх жадати алкоголю ще більше, - зазначив старший автор дослідження, заслужений професор Діпак Саркар. - Це має допомогти пояснити, чому алкоголізм є такою сильною залежністю, розробити нові способи лікування або запобігання наркозалежності.

Вчені зосередили свою увагу на двох генах, що беруть участь в контролі поведінки при питті: PER2, що впливає на біологічний годинник організму, і POMC, який регулює нашу систему реагування на стрес.

У дослідженні взяли участь кілька десятків людей. Серед них були і малопитущі, і ті, що регулярно споживають, і алкоголезалежні. Порівнюючи ці групи, вчені виявили, що у останніх двох обидва гена змінилися в результаті процесу модифікації під впливом алкоголю, цей процес називається метилуванням.

Також було зафіксовано зниження експресії генів або швидкості, з якою вони продукують білки. Ці зміни посилюються зі збільшенням споживання алкоголю.

Ефективне виведення із запою Івано-Франківськ пропонує клініка ALCODOC. Довірте вашу проблему досвідченим фахівцям, це вірний шлях позбутися згубної пристрасті до спиртного.