Що потрібно знати про працевлаштування в Нідерландах

Робота в Голландії приваблює жителів України високими зарплатами, хорошими умовами праці та можливістю постійного легального проживання. Однак конкуренція за робочі місця серед іноземців тут висока. Крім того, при працевлаштуванні потрібно враховувати загальноєвропейські та місцеві правила.

Королівство Нідерланди - одна з найрозвиненіших і благополучних країн Об'єднаної Європи. Економіка цієї маленької країни, на 1/3 відвойованої біля моря, займає 6 місце в Євросоюзі і 16 в світі.

У Нідерландах високий рівень і якість життя, навіть у порівнянні з багатьма державами Співдружності. Тут добре розвинена система соціального забезпечення і сприятливий бізнес-клімат. Рівень безробіття один з найнижчих в Європі - не більше 4-5%. Тож не дивно, що багато хто мріє знайти роботу в цій країну, а на сайті https://arbeit-de.com.ua/ru/country/rabota-v-nyderlandah/ вашій увазі кращі актуальні вакансії від реальних роботодавців. 

Які професії в Нідерландах користуються попитом

Знайти роботу в Голландії буде простіше представникам таких професій, як програміст, медсестра, лікар, логіст. Завжди є попит на працівників будівництва, водіїв, кухарів, пакувальників, продавців, офіціантів. Жінки з країн колишнього СНД можуть знайти роботу нянею, доглядальницею, покоївки.

Втім, найвища конкуренція - серед претендентів на низькокваліфіковану працю, адже тут багато бажаючих зайнятися цією діяльністю серед мігрантів з Африки і з Близького Сходу.

На яку зарплату можна розраховувати в Голландії

Розмір мінімальної зарплати в Нідерландах - € 1 594, а середній - € 2855 на рік. Цей рівень переглядається урядом щорічно. Представники таких висококваліфікованих професій як IT-фахівець, інженер, лікар отримують від € 30 тис. За рік і вище. Найнижчі зарплати в сервісній сфері. На ставку впливає вік працівника: старшим платять більше. Тому роботодавці при працевлаштуванні віддають перевагу молодим претендентам.

Щорічно розмір окладу за всіма професіями індексується з урахуванням поточної інфляції і кваліфікації працівника. Оплата праці за законодавством не може бути нижчою за мінімальну.

Сезонна робота

Сільське господарство - один з найбільш розвинених секторів економіки Нідерландів. У країні всього близько 15 тис. гектарів є землями сільськогосподарського призначення. Однак ефективність використання цих земель дуже висока. В основному овочі, фрукти, ягоди, квіти вирощують в цілорічних теплицях. Тому потреба в збирачів врожаю тут в будь-який час року велика. Робота в Голландії в теплицях може оплачуватися відрядно або за годинниковою ставкою. Співробітникам надається елементарне житло, часто запрошуються працювати сімейні пари.

Контракт на виконання сезонних робіт по голландському законодавству може укладатися максимум на 24 тижні. Така праця є фізично важкою, але в місяць можна заробити до € 2 тис.

Найпростіше влаштуватися на роботу в великих містах: Амстердам, Гаага, Роттердам, Утрехт, Лейден, Ейндховен.

Вимоги до іноземних працівників

Основна вимога при влаштуванні на роботу в Нідерландах - знання мов. Знати потрібно як мінімум англійську, а ще краще фламандську. Володіння додатково іншими європейськими мовами суттєво збільшує шанси на успішне працевлаштування і високу зарплату.

З базовим знанням англійської реально працювати посудомийкою, прибиральником, доглядальницею, сезонно в теплицях, офіціантом, кухарем, домробітницею. Однак володіння англійською мовою на рівні Upper Intermediate і вище - хороший плюс, адже Голландія входить в десятку неангломовних країн, де знання мови міжнародного спілкування широко поширене серед населення (90%).

Якщо мова йде про працевлаштування висококваліфікованого фахівця, то тут важливі документи про здобуту освіту і досвід роботи. Дипломи, видані за межами Нідерландів, повинні пройти процедуру нострифікації, тобто визнання. Зокрема, буде потрібно сертифікований і нотаріально завірений переклад на англійську, голландську (фламандську), німецький або французьку мову.