Вчені придумали, як замінити ін'єкції інсуліну таблетками

Японські дослідники змішали звичайний ін'єкційний інсулін з одним пептидом і домоглися зниження рівня глюкози у мишей вже через півгодини. Їх робота відкриває нові можливості для створення ефективних пероральних засобів для мільйонів діабетиків.

В даний час пацієнти з діабетом змушені контролювати рівень глюкози в крові за допомогою щоденних ін'єкцій. Ця процедура сильно погіршує якість життя людей, тому вчені намагаються розробити альтернативні способи введення інсуліну в організм. Пероральна форма у вигляді таблеток вважається найкращою з усіх варіантів.

До речі, найсвіжіші новини науки, економіки, культури, спорту, автосвіту ви знайдете на сторінках популярного видання focus.ua, і це більше ніж просто новини, це актуальний неупереджений погляд на все, що відбувається в Україні і в світі.  

Проблема розробки інсулінових таблеток полягає в тому, що інсулін швидко руйнується в шлунку і не всмоктується в тонкому кишечнику. У новій роботі дослідники з Університету Кумамото (Японія) виявили, що інсулін можна вводити перорально, якщо додати до нього пептид D-DNP.

Щоб ще більше знизити ризик розпаду інсуліну в шлунково-кишковому тракті, вчені використовували гексамерів інсуліну і потім ввели його разом з D-DNP в кишечник мишей.

Вже через п'ять хвилин інсулін можна було виявити в крові, а рівень глюкози почав знижуватися між 15 і 60 хвилинами після введення. Ефект зберігався принаймні протягом двох годин. Коли суміш вводили перорально, то рівень глюкози в крові почав знижуватися через 15 хвилин і зберігався також протягом 120 хвилин.

З огляду на те, що багато ін'єкційних препаратів інсуліну вже містять гексамери інсуліну, пероральну форму можна розробити шляхом простого додавання пептиду D-DNP до існуючих ліків, зробили висновок автори.

Тепер команда має намір удосконалити свій підхід, щоб ще більше збільшити абсорбцію інсуліну в тонкому кишечнику. Якщо їх підхід покаже подальший успіх в доклінічних випробуваннях, у мільйонів діабетиків з'явиться надія на появу інсуліну в таблетках.

Раніше вчені з Гарварду застосували схожу схему і також домоглися важливих результатів у створенні прототипу інсуліну в таблетках. У відповідь на препарат організм щура знижував рівень цукру приблизно на 60% протягом двох годин.

Дослідники відзначають, що отриманий препарат простий у виготовленні і може зберігатися протягом двох місяців при кімнатній температурі. Однак в аптеках він з'явиться ще не скоро: необхідно провести додаткові дослідження на тваринах і клінічні випробування за участю людей.