Світлодіодне фіто освітлення для рослин

Світлодіодне фіто освітлення для рослин

Кімнатним рослинам необхідна достатня кількість світла, відсутність якого негативно позначається на їх зростанні і розвитку і навіть може призвести до захворювання. Тому, квітникарям нерідко доводиться купувати світлодіодне освітлення для рослин. Світловипромінюючі діоди вважаються найбільш ефективним способом забезпечення флори освітленням певного спектру, здатним стимулювати їх зростання. Вони не обпалюють і не сушать зелень. Сфера застосування світлодіодів досить широка і охоплює теплиці, оранжереї, акваріуми, зимові сади, гроутенти.

Зайва кількість світла також погано відбивається на дарах флори: квітка набуває млявий вигляд, а краї його листя починають покриватися жовтизною. Якщо спрямований на нього світловий потік не зменшити, то незабаром рослина загине. Тому, для отримання соковитих зелених листя і барвистих квіток потрібно збалансоване штучне освітлення для рослин. Тільки світлодіоди здатні забезпечити зелень життєво важливою енергією, за допомогою якої запускається процес фотосинтезу.

Не всі моделі LED-освітлення рослин мають однакову конструкцію, потужність, спектр і умови експлуатації.

На вибір є кілька різних виробів, кожне з яких виконує свої завдання. Це:

  1. Фітолампи — ідеальний варіант для цілорічного вирощування в приміщенні різних культур. Існують біколорние (додаткове підсвічування розсади), мультіспектровие (освітлення дорослих рослин в кімнатних умовах) і лампи повного спектра (підходить для всіх стадій життя розсади, аж до пророщування насіння).
  2. Фітосветільнікі — відмінне рішення для кімнатних квітів. Дія синього і червоного кольору дає поштовх до посиленого росту і розвитку паростка, сприяє зміцненню стебел і посиленому розвитку кореневої системи. За допомогою світильників квітки будуть зберігати декоративний зовнішній вигляд круглий рік.
  3. Фітопрожектори — переважно застосовуються в великих теплицях. Особливість вироби полягає в можливості підсвічувати велику площу, тим самим прискорюючи зростання і розвиток відразу декількох кущів певної культури.
  4. Фітоленти — використовується для квітів, що вирощуються в домашніх умовах: на підвіконні, лоджії, балконі. Стрічка оснащена по черзі розташованими світловипромінюючих діодів синього і червоного спектра випромінювання. Також у продажу зустрічається конструкція, яка випромінює білий світ.

Освітлення для вирощування рослин: плюси

Світлодіодне фітоосвещеніе має масу переваг, серед яких можна виділити наступні:

  1. Тривалий термін служби. Якісний діодний світильник, який працює 16 години на добу, може прослужити до 11 років.
  2. Пожежна безпека. Вироби характеризуються настільки низькою робочою температурою, що, якщо доторкнутися до них рукою, на ній не утворюється опік.
  3. Економія електричної енергії. Час роботи фітолампи в зимовий період часу - до 14 годин, в літній - до 8. Природно, при такому навантаженні на мережі і проводку вигідно купити освітлення для рослин, оснащене діодами.
  4. Екологічна безпека. У складі конструкції не містить ртуті та інші хімічні речовини, здатні заподіяти шкоду дарів флори і людині.
  5. Простота застосування. LED-прожектор не вимагають спеціальних знань і устаткування для установки, тому складнощів з монтажем не виникає ні у кого.
  6. Концентрація випромінювання в потрібному напрямку. У порівнянні з класичними лампами, світло від світлодіодів не розсіюється по всьому приміщенню, а цілеспрямовано впливає на квіти. Завдяки цій особливості температура в кімнаті не змінюється, а рослина отримує необхідну кількість числа.