Експертиза будівельної проектної документації - гарантія якості проекту

Будь-яке будівництво починається з виконання певних завдань. Крім зведення фундаменту, на першому етапі необхідно отримати дозвіл на будівництво, тому для отримання такого дозволу доведеться вивчити базу нормативних документів і сформувати пакет документації.

Даний пакет документів включає:

  • документи, що підтверджують право на володіння ділянкою під будівництво;
  • містобудівний план даної ділянки;
  • необхідна проектна документація;
  • висновок експертизи проектної документації;
  • дозвіл на відхилення від нормативних параметрів дозволеного будівництва.

Документальна експертиза проектної документації на будівництво - це необхідна процедура будь-якого будівництва або реконструкції, а замовити її можна в компанії Win Experts. Це дозволить уникнути помилок як технічного, так і фінансового характеру, багато з яких можуть мати дуже серйозні наслідки.

Експертиза проектної документації та її цілі

Метою експертизи є визначення, наскільки об'єкт відповідає існуючим нормам. Експерти перевіряють, чи відповідають матеріали з технічним завданням, здійснюють перевірку інженерних розрахунків, а також перерахунок кошторисів. Перевірка кошторисної документації проводиться на предмет виявлення перевитрат. При проведенні експертизи проектної документації приймаються до уваги також санітарно-гігієнічні, протипожежні норми і вимоги екологічного контролю.

Експертиза дозволяє замовнику переконатися в тому, що даний проект надійний і безпечний, його реалізація призведе до якісного результату, всі заплановані витрати дійсно необхідні, а інвестиції, які передбачає цей проект, принесуть прибуток.

Експертиза проектної документації дозволяє заощадити кошти, розрахувавши мінімальні витрати на будівництво. Такий підхід дозволить уникнути перевитрати коштів і попередити порушення при виконанні робіт. Якщо ж експерти виявляють будь-які невідповідності і недоліки, то їх висновок містить інформацію про ті акти і норми, які були порушені при розробці проекту.

Професійно виконана експертиза проектної документації стає гарантією якісного результату при будівництві та реконструкції об'єктів. 

Види експертизи проектної документації

Залежно від того, яка організація здійснює перевірку проектної документації, експертиза може бути державною та недержавною. У кожному з випадків її проводять спеціально акредитовані експерти, які мають відповідну освіту і високу кваліфікацію. Повноваження і державної, і недержавної експертиз є рівноцінними. Правовий статус результатів їх роботи також однаковий.

Для того щоб виконати державну експертизу, замовник повинен надати заяву та необхідний пакет документів до всіх органів контролю за нормативами, які піддаються перевірці.

Державна експертиза проводиться в суворій відповідності до затверджених розцінок. Терміни її проведення обмежені трьома місяцями. Після закінчення експертизи замовник отримує висновок. При наявності недоліків їх усуненням замовник займається самостійно.

Недержавні експертні організації надають більш широкий перелік послуг і виконують усі роботи, пов'язані з проведенням експертизи проектної документації за принципом «єдиного вікна». Звертаючись до одного  виконавця і укладаючи з ним договір, замовник отримує висновок за всіма нормативами, передбаченими законодавством. Крім того, всі зауваження в заключенні супроводжуються рекомендаціями щодо усунення порушень. Крім перерахованих вище, характерними відмінностями недержавної експертизи є більш гнучкі умови щодо термінів проведення експертизи, а також її вартості.