Що таке сантехнічна арматура і навіщо вона потрібна

У повсякденному житті люди дуже рідко задаються цим питанням, оскільки у них зазвичай не виникає необхідності вдаватися в особливості конструкції водопроводів та іншої сантехніки.

Тому, коли приходить час зайнятися ремонтом водогону в квартирі або у виробничому приміщенні, то з’ясовується, що практично ніхто не знає, яким чином вибирати сантехнічну арматуру: на що слід звернути увагу, яким матеріалами надати перевагу, і виникає ще дуже багато інших не менш важливих питань.

В інтернет-магазині https://tehsys.com.ua/zadvizhki/ представлено чимало видів запірної, а також іншої сантехнічної арматури.

Що таке сантехнічна арматура

Сантехнічна арматура — це обладнання, яким оснащуються санітарно-технічні прилади та інші пристрої, що використовуються в побуті, а також водопровідна мережа. Сантехнічна арматура буває дуже різною, але якщо говорити про її функціональне призначення, то можна виділити наступні її основні види:

  • запірна;
  • запірно-регулююча;
  • розподільно-змішувальна;
  • захисна;
  • фазороздільна;
  • запобіжна.

Запірно-регулююча та запірна арматура

Включає в себе наступні елементи: кульові крани для води, радіаторів, пральних машин; кульові клапани; клапани впуску та випуску; регулятори тиску; регулятори рівня рідини та ін. Така сантехнічна арматура служить для перекриття потоку робочого середовища в трубах, а також здатна регулювати її кількість, пропущену в певний проміжок часу. Саме запірна арматура забезпечує нормальне функціонування сантехнічного обладнання, але це не означає, що, наприклад, в розподільчо-змішувальній арматурі немає необхідності.

Розподільно-змішувальна арматура

Така арматура потрібна для того, щоб об’єднувати різні потоки робочих середовищ в один, а також для розподіляти їх за потрібними напрямками відповідно до будівельної конструкції та плану приміщень. Приклад такої сантехнічної арматури — розподільні клапани та крани.

Фазороздільна арматура

Фазороздільна сантехнічна арматура потрібна для поділу різних фаз на потоки. Такий розподіл здійснюється завдяки індивідуальним властивостям різних агрегатних станів.

Запобіжна арматура

Запобіжна сантехнічна арматура захищає обладнання від надлишкового тиску, скидаючи його при необхідності, в тому числі, за допомогою автоматичного спуску через спеціальний отвір в трубі. Вона забезпечує збереження заданого напору води в системах водяного опалення. До цього типу арматури відносяться:

  • запобіжні клапани;
  • імпульсні запобіжні конструкції;
  • мембранні розривні конструкції;
  • перепускні клапани та інші елементи.