Рекомендації щодо купівлі бутильованої води

Здоров'я і життя людини безпосередньо залежить від якості води яку вона п'є. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, на нашій планеті близько 80% всіх хвороб пов'язано з неякісною питною водою.

Якщо ще пару десятків років назад бутильовану воду, особливо негазовану, практично неможливо було зустріти на прилавках нашої країни, то сьогодні все більша кількість громадян вважають за краще використовувати покупну бутильовану воду для господарських і питних потреб. Це розумне рішення, адже якщо ви скористаєтесь послугою доставка води по Одесі від компанії Большой Фонтан , то по доступній ціні гарантовано отримуєте сертифікований продукт найвищої якості.

Як відомо, попит породжує пропозицію і зараз у продажу можна спостерігати широкий асортимент питної води в пляшках. Так як же не заплутатися в цьому достатку і купити якісний і безпечний продукт? Давайте ж спробуємо розібратися, яку воду краще використовувати для пиття і на що слід звернути увагу при її покупці.

Види бутильованої води

Вода буває двох видів:

  • Вода підземних джерел - це вода зі свердловин або джерел;
  • Вода поверхневих джерел - це річкова, льодовикова або озерна вода.

Бутильована питна вода буває з невисокою мінералізацією (до 0,5 г / дм) і мінеральною. Воду з невисокою мінералізацією ми купуємо найчастіше для пиття і приготування їжі.

Мінеральні води бувають:

  • Столові - з мінералізацією до 1 г / дм³ - таку воду можна використовувати в харчових цілях без обмеження;
  • Лікувально-столові - з мінералізацією від 1 до 10 г / дм³ - таку воду без шкоди для здоров'я можна використовувати тільки в обмеженій кількості. Кип'ятити таку воду не бажано.
  • Лікувальні - з мінералізацією понад 10 г / дм³ - таку воду можна вживати лише за рекомендацією лікаря. Для лікувальної мінеральної води рекомендований курсової прийом, і кожен вид такої води призначається тільки при певних захворюваннях лікарем.

Якою повинна бути якісна питтєва вода

В першу чергу, купуючи питну воду, зверніть увагу на тару, в якій розфасована вода. Кожна якісна бутля, чи пляшка з водою повинна бути герметично закрита, етикетка наклеєна рівно, не зморщена. Обов'язковою є нанесення на етикетку штрих-коду, що дозволяє, в міру необхідності, швидко перевірити справжність зазначених відомостей про виробника.

Дата випуску і номер партії повинні бути нанесені машинним (друкарським) способом. На етикетці має бути вказана наступна інформація:

  • Найменування;
  • Об`єм;
  • Дата виготовлення (розливу);
  • Термін придатності;
  • Хімічний склад і мінералізація;
  • Умови до і після відкриття упаковки;
  • Найменування і місце знаходження виробника або прізвище, ім'я, по батькові та місце знаходження індивідуального підприємця - виробника харчової продукції. Номер свердловини або назва джерела, місце його розташування.
  • Призначення води (лікувальна, лікувально-столова);
  • Показання до застосування.

Вода повинна бути прозорою, без осаду і сторонніх включень. Якщо утворення осаду допускається, виробник також зобов'язаний про це вказати на етикетці.

Звертаємо увагу, що питна вода не повинна зберігатися під прямими променями сонця, біля опалювальних приладів. При використанні в домашніх умовах систем розливу (кулери, помпи) пам'ятайте, що ці пристрої повинні піддаватися промиванню і обробці (дезінфекції).

Якщо Ви сумніваєтеся в якості бутильованої води, то Ви маєте право відповідно до законодавства вимагати у продавця документи, що підтверджують якість і безпеку продукту (декларацію про відповідність), а на воду для дитячого харчування - свідоцтво про державну реєстрацію.

Бережіть своє здоров'я, будьте уважні при покупці бутильованої води, остерігайтеся підробки!