Компанія Hydrostor побудує найбільше в світі сховище енергії на стислому повітрі

У Каліфорнії збудують два нових сховища енергії стисненого повітря, кожне з яких претендує на звання найбільшої в світі системи зберігання енергії. Установки, розроблені Hydrostor, матимуть потужність 500 МВт і здатні зберігати 4 ГВтч енергії.

У міру того, як світ переходить на поновлювані джерела енергії, зберігання в світовому масштабі стає все більш важливим. На гідроакумулюючі установки припадає близько 95% світових запасів енергії в мережі, а електростанції гігаватної потужності експлуатуються з 1980-х років.

Проблема в тому, що нам потрібен конкретний тип місця і велика кількість бетону для будівництва гідроелектростанції, яка працює проти мети досягнення чистого нуля. Гниюча рослинність, що застрягла в греблях, також сприяє викидам парникових газів. Тим часом, найбільші мегабатареі, побудовані на даний момент, мають потужність тільки 200 МВт / МВт, хоча плануються установки потужністю понад 1 ГВт.

Ще одна технологія, яка використовується протягом десятиліть, - це накопичувач енергії на стислому повітрі (CAES), який може зберігати енергію в масштабі мережі і вважають його надійним. Завод Макінтоша, який працює в Алабамі з 1991 року, до сих пір залишається одним з найбільших в світі акумуляторів енергії з потужністю 110 МВт і 2,86 ГВтч.

Проте, нові потужності Hydrostor забезпечують вдвічі більшу місткість. Вони будуть працювати на оновленій версії технології, яка називається вдосконаленим накопичувачем енергії на стислому повітрі (A-CAES).

A-CAES використовує надлишки електроенергії з мережі або поновлюваних джерел для роботи повітряного компресора. Потім стиснене повітря зберігається в великому підземному резервуарі до тих пір, поки не знадобиться енергія, після чого воно випускається через турбіну для вироблення електроенергії, яка повертається в мережу.

Замість того, щоб відводити тепло, що виділяється при стисненні повітря, система Hydrostor вловлює це тепло і зберігає його в окремому резервуарі для зберігання тепла, а потім використовує його для повторного нагріву повітря в міру його надходження в щабель турбіни, що збільшує ефективність системи.

В системі Hydrostor A-CAES також використовується резервуар із замкнутим контуром для підтримки постійного тиску в системі під час роботи. Камера зберігання частково заповнена водою, і в міру того, як стиснене повітря подається по трубопроводу, вода нагнітається в окремий компенсаційний резервуар. Пізніше, коли повітря необхідне, вода закачується назад в камеру зберігання повітря, виштовхуючи повітря в бік турбіни.

Компания АСП Маркет предлагает широкий асортимент качественных ПНД труб и фитингов. В частности, если вам нужна втулка ПНД под фланец, в соответствующем разделе каталога вы сможете подобрать по искомым параметрам требуемую деталь.