Лікування дитячих зубів уві сні: 5 найпопулярніших питань

Лікування дитячих зубок - досит актуальна проблема, адже переважна більшість малечі негативно ставляться до стоматологічних маніпуляції. Деяким малюкам важко всидіти на одному місці навіть 5 хвилин, а іншим не хочеться «співпрацювати» з лікарем і дозволити полікувати хворі зуби

Ситуація погіршується, коли проблема вже нагайна, і допомога стоматолога потрібна негайно, але ж дитині не доведеш, що це зробити потрібно! Тому лікування молочних зубів під медикаментозним сном залишається «рятівною соломинкою» для здоров'я зубів Вашого малюка, а успішно практикує дану ефективну методику дитяча стоматологія у Львові АКВАРЕЛЬ. 

У світі давно практикується лікування зубів під інгаляційним анестетиком. В Україні подібна практика з'явилася порівняно недавно, але вже стала нормою для сучасної стоматології та допомогла багатьом діткам врятувати красу посмішки і здоров'я зубів.

Сьогодні ми поговоримо про те, чому в дитячій стоматології використовується наркоз, коли і кому він потрібен. Для цього ми підібрали «колекцію» з найбільш поширених питань

Діти якого віку потребують лікування зубів саме під загальним наркозом і в яких випадках він дійсно необхідний?

Основний віковий діапазон - діти від 2 до 7-8 років, тобто до моменту, коли молочні зубки починають змінюватися на корінні. Але у кожного вікового етапу, у кожного конкретного пацієнта - свої проблеми і причини для лікування зубів під наркозом. 

Малюкам у віці 2-4 роки в силу психологічних і фізіологічних причин просто не вистачає посидючості. Пояснити такій крихті, що потрібно довго і нерухомо сидіти з відкритим ротом, не представляється можливості.

Крім того, саме в цьому віці дитину досить легко налякати, особливо якщо мова йде про лікування пульпітних зубів, коли сам по собі процес лікування досить болючий і необхідно зробити і знеболюючий укол, і посверлити зубчик. Після цього шанси «домовитися» з малюком про черговому відвідуванні зубного лікаря зводяться до нуля.

Таким чином, лікування зубів в ранньому дитячому віці не тільки можливо, а й необхідно проводити під загальним наркозом.

Види наркозу застосовуються в дитячій стоматології?

На сьогоднішній день в дитячій стоматології широко застосовується газ Севоран. Його унікальність полягає в тому, що на відміну від всіх препаратів минулого покоління він володіє двома дуже важливими властивостями: він нетоксичний і виводиться з організму в незміненому вигляді з диханням, не впливаючи на внутрішні органи. Досить сказати, що Севоран широко застосовується в кардіохірургії.

Важливим є те, що він не знижує артеріальний тиск нижче фізіологічної норми, не пригнічує функцію серця. Він просто вимикає свідомість, добре знеболює і релаксує - тобто з його допомогою досягається той ефект, який нам необхідний для роботи. І ще одна важлива якість, особливо для дитячої стоматології: у Севорана приємний запах, діткам він подобається.

Чи є якісь протипоказання до проведення наркозу?

Так, зазвичай відмовляють пацієнтам, які вимагають після наркозу тривалого спостереження в умовах стаціонару. Це важкі хворі в стадії декомпенсації:

  • при тяжкій нирковій недостатності,
  • цирозі печінки,
  • важких органічних ураженнях головного мозку, і інші випадки.

Чи існує якась спеціальна підготовка до наркозу?

Перед наркозом потрібно пройти всього два обстеження - зробити електрокардіограму (ЕКГ) і здати загальний аналіз крові.

Також в день наркозу необхідно витримати голодну паузу: це означає, що не можна їсти за 6 годин перед наркозом і пити - за 4 години. Після наркозу можна потроху, маленькими порціями, почати пити воду вже через годину. І якщо у малюка немає нудоти і блювоти, через 1,5 години його можна погодувати.

Наскільки безпечний загальний наркоз у дітей?

Більшість батьків як і раніше дивляться на наркоз з побоюванням. Але досвідчені фахівці клініки АКВАРЕЛЬ вас запевнити, що питання безпеки стоїть на першому місці. Саме тому всі співробітники нашої клініки - це одна команда, єдиний злагоджений організм, який зробить все, щоб наркоз у кожного пацієнта пройшов не тільки безпечно, але і максимально комфортно.

Для наркозу тут використовують найбезпечніший газ. Основні життєві показники, а також контроль глибини наркозу знаходяться під невсипущим контролем високоточної апаратури і, зрозуміло, досвідчених фахівців.

В даній клініці звертають увагу навіть на такі «дрібниці», як м'яке пробудження, зведення до мінімуму частоти випадків синдрому ПТР (післяопераційні нудоти і блювоти) і навіть на настрій маленьких пацієнтів після наркозу.