Робота за кордоном: зважуємо всі «за» і «проти»

Робота за кордоном для деяких стає заповітним бажанням, а у когось просто немає іншого виходу. Щоб мрії і надії не розбивалися об сувору реальність, роботу за кордоном варто шукати правильно.

Власноруч ви займаєтеся працевлаштуванням, або ж звертаєтеся в спеціалізовані агентства, для прикладу в рекрутингове агентство Nikoloz-Job, про яке детальніше можна дізнатися на сайті https://proraboto.com/companies/nikoloz-job/  - ваше власне рішення. І якщо ви зібралися шукати роботодавця самі, то рекомендуємо уважно прочитати нашу статтю. 

"Солодкий" закордон

Безумовно, робота на Заході (наприклад, в США або Європі) має ряд незаперечних плюсів. Мабуть, найвагомішим аргументом «за» стануть гроші. Дійсно, висококваліфіковані фахівці з вищою освітою заробляють в західних і європейських країнах значно більше українських колег. Інженери, лікарі, бухгалтери - отримують десятки тисяч доларів і євро в рік. Природно, що такий стан справ вабить вітчизняних фахівців на Захід.

По-друге, щоб добре заробляти за кордоном, не обов'язково мати вищу освіту і довгий список компетенцій. Наприклад, в США професія звичайного сміттяра є однією з найбільш оплачуваних. 

По-третє, в іншій країні ви придбаєте неоціненний досвід, який, при поверненні на батьківщину, зіграє на руку.

Робота в іншій країні - це можливість подивитися світ. З цим теж важко не погодитися. Скажімо, якщо ви влаштувалися працювати в будь-якій європейській країні, то вам не доставить великих труднощів побачити всю Європу.

Про що варто задуматися

Часто при словах «робота за кордоном» у багатьох в голові починають миготіти картинки з голлівудських фільмів: чисті вулички, доглянуті люди, великі і гарні будинки. Але, не треба втрачати голову і піддаватися романтичним поривам «кинути все і полетіти». Давайте розглянемо всі негативні сторони працевлаштування в іншій країні.

  • Різні країни - різні менталітети. Спочатку всім дуже складно адаптуватися до зовсім іншого світу, зрозуміти людей і навчитися з ними нормально спілкуватися. Багато хто не витримує саме цього першого періоду «притирання до нової країни». Якщо ви все-таки зважилися, підготуйтеся заздалегідь: вивчіть культуру, норми поведінки та налаштуйте себе морально.
  • Великі витрати на побут. Наступна проблема, з якою стикаються переселенці - високі ціни за оренду житла, житлово-комунального господарства та харчування. Так, дохід значно вище, але і витрати ще більші. Часто виходить так, що після оплати всіх рахунків, в залишку виходить точно така ж заробітна плата, яка була на батьківщині.
  • Якщо ви всерйоз їдете за кордон, вам доведеться по-справжньому працювати. Треба визнати, що в Україні не всі роботодавці вводять жорстку робочу дисципліну і стежать за тим, щоб працівник був зайнятий всю робочу зміну. У свою чергу, працівники люблять займатися особистими справами на робочому місці або відверто нічого не робити. В іншій країні за вами будуть пильно стежити і контролювати ваші результати. Тому вам доведеться працювати багато і старанно.
  • Ризики шахрайства. У нашій країні нечесних роботодавців на ринку праці не менше ніж в інших країнах. Справа в тому, що потрапити на гачок аферистів на «чужій стороні» куди страшніше і небезпечніше.

Заздалегідь ніяких порад тут дати не можна. Досконально вивчайте процес працевлаштування в країні, куди їдете. Нюанси грають важливу роль.

Не важливо в якій країні ви працюєте, якщо ви кваліфікований і працьовитий співробітник - ви зумієте побудувати кар'єру в будь-якій точці земної кулі. Все ж, не варто робити поспішних рішень і відповідально поставитися до подібних жізнеобразующій моментам.