Головні правила і секрети вживання горілки

Горілку найчастіше вживають нерозбавленою або ж з різними фруктовими соками і в складі коктейлів. Смакові характеристики звичайної горілки залежать від її якості, а також від сировини, з якого виготовлений напій: пшениці, жита, картоплі, кукурудзи, буряків і більш рідкісних компонентів, наприклад, молока або кленового сиропу.

Традиційно горілку виготовляють з зерна або картоплі. Вперше ж міцний напій був виготовлений ще в XIV столітті. Вибір сировини обумовлювався високою доступністю - пшениця і жито вирощуються повсюдно в Росії, Польщі та Україні. Виробляти міцний напій з винограду, як у Франції коньяк або в Італії граппу, в ті часи було досить проблематично - виноградарством займалися лише в південних регіонах.

Найчастіше горілка з картоплі має більш ніжну текстуру і злегка землистий аромат. Кукурудзяна горілка за смаком солодша, але при цьому і більш обпалює.

Найм'якшою та найчистішо вважається пшенична горілка - це також і найпопулярніший в Україні різновид напою. У цьому контексті хочеться порадити горілку немирофф, яка по праву вважається еталоном алкогольного смаку. 

Ті, кому не подобається зайва м'якість, перевагу зазвичай віддають житній горілці: вона славиться пікантними перцевими нотками і пряним характером.

Як пити чисту горілку

Горілку п'ють в компаніях, під час застіль. Величезне значення при цьому мають привід і закуски, які подаються до міцного напою. Горілку рідко п'ють просто так - в цьому головна відмінність традицій вживання алкоголю в Україні від Франції, де вино п'ють кожен день під час звичайної трапези.

Примітно, що багато наших церковних свят припадають на кінець врожаю, пізню осінь або зиму - саме в цей період після збору зерна традиційно виробляється горілка.

Приводом можуть послужити дні народження, весілля, державні та церковні свята, корпоративні заходи і просто зустрічі старих друзів. При цьому на столі неодмінно мають бути присутні не тільки легкі салати і бутерброди, а й більш щільні закуски з м'яса, риби і овочів: після кожного тосту горілку рекомендується закушувати.

Тости зазвичай вимовляються по колу або ж по старшинству. Рідше за них повністю відповідає тамада. Часті тости під час застілля - одна з причин, чому горілку п'ють залпом, з невеликих чарок, практично ніколи не потягуючи і не смакуючи. Завдяки мінімальним дозам випити можна якомога більшу кількість горілки, що не п'яніти.

Зазвичай чисту горілку п'ють сильно охолодженою, практично крижаною. Для цього можна покласти пляшку в морозильник - горілка не замерзає, а лише досягає оптимальної температури. При цьому всі неприємні, різкі присмаки зникнуть і гіркота алкоголю пом'якшиться. Якщо немає можливості зберігати горілку в морозильній камері, то сильно охолодити її можна, помістивши в келих з достатньою кількістю льоду, а потім перелив горілку в чарку за допомогою спеціального стрейнера (сита).

Ароматизовану горілку також рекомендується пити сильно охолодженою. Хоча смакові добавки і цукор і пом'якшують різку спіртуозність напою, в охолодженому вигляді горілка все одно набагато приємніша на смак. Пити можна залпом прямо з чарок, з закускою або без. З рекомендованої гастрономії порадити можна традиційні страви вітчизняної кухні, включаючи борщ, квашену капусту, млинці, а також копченості, свіжі і мариновані овочі, м'ясні страви, ковбаси та ікру.

Горілка в коктейлях

Ті, кому не подобається смак чистої горілки або ж її високий градус, зазвичай вважають за краще пити горілку з соком або в складі коктейлів: Викрутки, Кривавої Мері, Сексу на пляжі або інших, покликаних пом'якшити і поліпшити смакові якості напою. Більшість коктейлів з горілкою готують на основі фруктових соків, лікерів, содової або тоніка. Для приготування Космополітену, Французького Мартіні і деяких інших коктейлів з свіжовичавленим цитрусовим соком також потрібні лід, шейкер і спеціальна соковижималка-прес.

До популярних солодких коктейлів на основі горілки відносять, Шоколадний мартіні, Мадслайд. Аромат ванілі, шоколаду і кави в них настільки сильний, що смак алкоголю практично не відчувається. Більш міцні - Горілка-мартіні, Веспер і Брудна горілка-мартіні. Також горілку п'ють з содовою або тоніком з високих келихів-хайболів.