Експертна оцінка корпоративних прав

Корпоративні права належать тій особі, яка є співвласником певної компанії. Також ці права визначають певний відсоток частки у статутному фонді, що належать тій чи іншій особі. Кількість компаній та підприємств збільшується, бізнес-індустрія процвітає.

Саме тому в Україні зростає попит й на оцінка корпоративних прав. У зв'язку з цим пропонуємо розглянути, які особливості має ця процедура.

До речі, оцінка корпоративних прав в Україні є однією з послуг, що надає компанія Парето, але про неї ми розкажемо пізніше.

Коли необхідна оцінка корпоративних прав?

У першу чергу, ця процедура необхідна тоді, коли виникає потреба у визначенні частки одного із співвласників або цілого бізнесу. Ця необхідність може виникнути в ряді ситуацій, наприклад:

  • укладення договору купівлі-продажу, у якому об’єктом виступає підприємство або його частина;

  • укладення інших цивільно-правових угод, пов’язаних з підприємством;

  • реорганізація компанії або її ліквідація;

  • на вимогу суду для вирішення спору або уточнення інформації;

  • вирішення певних управлінських рішень;

  • внесення підприємства або його частини в якості застави під час оформлення кредиту.

Крім того, потреба в оцінці корпоративних прав може виникнути й через інші обставини, у тому числі співвласник може самостійно виявити бажання провести оцінку для того, щоб мати інформацію про свою частку та права.

Що необхідно для проведення оцінки?

Оцінка корпоративних прав, як і будь-який інший вид оцінки, вимагає підготовки конкретного пакета документів. Таким чином, експерту необхідно буде пред’явити таку інформацію:

  • Свідоцтво про те, що підприємство перебуває на податковому обліку;

  • Довідку з реєстру юридичних осіб;

  • Статут компанії;

  • Бухгалтерську звітність за останні 3-5 років;

  • Балансові виписки про основні засоби підприємства.

Також спеціаліст може запросити й інші документи. Це буде залежати від індивідуальної ситуації клієнта.

Як тільки всі необхідні документи будуть передані експерту, він розпочинає безпосередню роботу: проаналізує отриману інформацію, визначить найефективніший метод оцінки, сформує результати та узгодить все з клієнтом.

Наприкінці готується спеціальний звіт про оцінку, куди вносяться всі дані. Цей документ підписується експертом та оформлюється згідно з українським законодавством.

Також у разі необхідності фахівець може надати клієнту додаткову консультацію з роз’ясненнями та рекомендаціями.

Де замовити оцінку?

До вибору експерта-оцінювача треба відноситися дуже ретельно, адже від цього буде залежати якість та об’єктивність результатів оцінки.

Компанія Парето вже 9 років надає послуги у сфері оцінювання та за цей час виконала понад 12000 успішних проектів.

Експерти компанії дотримуються таких принципів, як відкритість, прозорість, доступність, своєчасність та індивідуальний підхід до кожного проекту.