LED-освітлення і здоров'я людини

Як тільки в повсякденне життя людини впроваджується будь-яка інновація, вона тут же піддається жорстокій критиці з боку наукової та медичної громадськості. Мовляв, шкідливо для здоров'я або економічно невиправдано. Точно такі ж дискусії велися навколо світлодіодних ламп, які нещодавно увійшли в повсякденний побут росіян.

Спробуємо розібратися, наскільки були виправдані наші занепокоєння щодо небезпеки для здоров'я цього освітлення.

Ультрафіолетове випромінювання

LED-освітлення не поширює ці шкідливі для людського організму промені, на відміну від галогенних і металогалогенних ламп, які хоч і можуть бути оснащені фільтрами, але не в змозі повністю позбутися від цього вражаючого фактора.

Постійний контакт з випромінювачами ультрафіолету провокує онкологічні захворювання. За цим параметром світлодіодні світильники абсолютно безпечні.

Інфрачервоне випромінювання

Світлодіодні лампи не поширюють і інфрачервоних променів. Це доведено тим, що вони не створюють ніяких перешкод для датчиків і камер, що працюють на цій основі. І нехай ніякої небезпеки для здоров'я воно не представляє, хіба що особливо сильні (для зору). Все одно багато вчених сходяться на думці, що набагато краще, коли живий організм не піддається ніяким випромінюванням.

Теплове випромінювання

Світлодіоди виділяють мало тепла. До того ж, велика частина теплової енергії поглинається за допомогою алюмінієвого рефлектора. Це ніяк не можна порівняти ні з лампами розжарювання, ні з галогенними світильниками, які можуть обпалити людини при випадковому дотику.

Отруйні випари

Люмінесцентні лампи, більш відомі в народі як «енергозберігаючі», вимагають спеціальної утилізації. Пов'язано це з містимими всередині колби парами ртуті. Розбившись така лампа може завдати непоправної шкоди дихальним органам, печінці, ниркам, привести до важкого ураження центральної нервової системи (головного мозку) і викликати летальний результат.

Світлодіоди ж абсолютно нетоксичні і безпечні. Алюміній, з якого робляться деякі деталі світлодіодних ламп, може бути шкоду, але тільки в тому випадку, якщо є матеріалом для виготовлення посуду. У випадку з LED-освітленням наявність цього металу в складі не буде негативним фактором.

Важкі метали в мікросхемах якщо і містяться, то у вкрай невеликих кількостях, що не роблять прямої загрози для здоров'я людини.

Вплив на зір

Лампочки Ілліча, як і люмінесцентні, під час роботи мерехтять. В результаті на очі людини випадає чимале навантаження, що може відбитися на зорі. Виробники сучасного освітлювального обладнання змогли домогтися певних успіхів і звести світлові коливання до мінімуму, але повністю позбутися від них все одно не вдалося.

Світлодіодні лампи позбавлені даного недоліку, а, значить, є всі підстави припускати, що LED-освітлення, як мінімум, приносить менше шкоди.

Висновок: все вищесказане свідчить про те, що світлодіодні лампи практично нешкідливі для нашого здоров'я і їх можна сміливо використовувати, не боячись негативних наслідків.

Качественная энергоэффективная светодиодная лампа, предлагаемая компанией МИНИМАКС, поможет существенно снизить расходы на оплату счетов за электричество. Также тут вы сможете приобрести современное электрооборудование для разных целей по доступной стоимости.