Вчені виявили залежнісить між рівнем цукру в крові і смертністю від COVID-19

Високий рівень цукру в крові подвоює ризик смерті від важких форм коронавирусной інфекції COVID-19. До такого висновку дійшла група китайських дослідників, а результати їх експериментів опубліковано в журналі Diabetologia.

В процесі дослідження фахівці детально проаналізували історії хвороби більш 600 жителів міста Ухань, госпіталізованих з коронавірусів в період з 24 січня по 10 лютого минулого року. Виявилося, що ті, у кого спостерігався відносно високий рівень глюкози в крові, вмирали від викликаних вірусом ускладнень в 2,3 рази частіше, ніж інші. До речі дізнатися про признаки підвищеного цукру в крові ви зможете на сайті diabet.org.ua. 

При цьому дослідники сумніваються у версії, що у всіх цих пацієнтів міг бути не виявлений раніше діабет. Фахівці відзначили, що пацієнти з коронавірусною інфекцією «схильні до порушень метаболізму глюкози».

«Глікемічне тестування і контроль важливі для всіх пацієнтів з COVID-19, навіть якщо у них не було раніше діабету», - додали експерти.

А дещо раніше американські вчені назвали викликаючу цукровий діабет речовину, присутню майже в кожному будинку

Полібромовані дифенілові ефіри (ПБДЕ), які використовуються при виготовленні меблів, оббивки і електроніки для того, щоб захистити їх від вогню, можуть провокувати розвиток діабету, відзначають фахівці Каліфорнійського університету.

Гангрена, інфаркт, депресія, ослаблення зору, імпотенція - це захворювання нічим не пов'язані один з одним, але причина їх виникнення є діабет. Поступове і незначне підвищення глюкози в крові може стати причиною серйозних наслідків.

Вчені провели експеримент з вагітними мишами, впливаючи на них ПБДЕ в невеликій кількості, що не перевищує середнього впливу навколишнього середовища на жінку під час вагітності та в період лактації. У всього потомства в результаті експерименту з'явилася непереносимість до глюкози і відзначався невисокий рівень чутливості до інсуліну. У матерів був не такий високий рівень цукру в крові. Вони постраждали менше, ніж їх потомство.

Одна з учасниць експерименту Маргарита Кюррас-Коллазо зазначає, що результати дослідження показали, що хімічні речовини в навколишньому середовищі передаються від матері до дітей і на ранньому етапі розвитку їх вплив загрожує здоров'ю.

Фахівці ще не проводили дослідження за участю людей, проте негативний вплив на стан людини ПБДЕ науково підтверджено.

Щоб обмежити вплив небезпечної речовини, необхідно постійно мити руки перед їжею, регулярно чистити килими, меблі та інші поверхні в будинку.