Особливості раціону і поради по годівлі свиней

Свині - всеїдні і невибагливі. Вони швидко набирають вагу і не схильні до ряду захворювань, якими страждають інші сільськогосподарські тварини. Регулюючи склад їх харчування, можна отримати кінцевий продукт з різним вмістом м'яса і сала.

Основою раціону свиней є комбікорм, який доповнюють зернофуражем і свіжими овочами. Якщо тварини отримують збалансоване харчування, відповідне віковим потребам, вони дають хороші показники середньодобового приросту, менше хворіють і приносять великий приплід. 

Особливості раціону свиней

Витрати на корм є основною статтею витрат тваринницької ферми. Щоб виростити міцне здорове поголів'я, потрібно змінювати раціон у міру дорослішання свиней. Найкраще для цих цілей підходять пропоновані компанією ЕВТ корма для свиней, в яких потрібні інгредієнти точно дозуються і ретельно змішуються між собою.

Оскільки у свиней однокамерний шлунок, їм складно перетравлювати грубі корми з високим вмістом сирої клітковини. Готові ж суміші засвоюються майже повністю. Оптимальні показники обмінної енергії в кормах для тварин на ранній стадії розвитку рівні 12,5 МДж. Зі зміною вікової групи вони збільшуються до 14,5МДж. У разі їх перевищення, молодняк швидко набирає вагу, проте при цьому значно збільшується кількість жиру. При низьких показниках зростання тварин сповільнюється, а період відгодівлі подовжується.

Склад кормів для свиней сильно змінюється в міру їх росту. Раціон маленьких поросят, у яких ще не повністю сформована травна система, складається з легкозасвоюваних компонентів. У свою чергу, свиноматкам, навпаки, необхідний висококалорійний корм з великою кількістю жирів. Поступове переведення зростаючих поросят на нові кормосуміші дає можливість забезпечити їх всіма необхідними для організму речовинами, щоб підготувати до забою або розведення.

Яким повинен бути якісний корм

Готові суміші можуть включати від 6 до 12 компонентів. Велику їх частину складають основні інгредієнти плюс для збагачення раціону вводять кілька додаткових.

Основні характеристики різних видів кормів повинні відповідати ГОСТам. До них відносяться:

  • загальна поживність суміші з урахуванням сполучуваності всіх компонентів;
  • наявність певних мінералів у складі;
  • зернистість помелу;
  • допустимі розміри гранул для годування тварин різних вікових груп.

Іноді заводчики стикаються з необхідністю замінити деякі інгредієнти аналогічними з такою ж поживну цінність. Такий підхід допустимо за умови дотримання співвідношення 1: 1 і внесення коригувань в інформацію про продукт на упаковці.

Види комбікормів

Виробники випускають широкий асортимент готових сумішей для свиней. Щоб вибрати правильний варіант, важливо вивчити їх призначення і характеристики.

Склад

Повнораціонні корми забезпечують всі потреби тварин в калоріях і поживних речовинах. Вони продаються готовими до використання, тому їх не потрібно змішувати з іншими продуктами або розбавляти водою.

Концентровані - відрізняються підвищеним вмістом в білків, вітамінів і мінералів. Використовуються в якості добавок до основного корму і змішуються з ним в строго певному співвідношенні. Їх не можна застосовувати як основне джерело харчування свиней.

Вік свиней

Престартерні корми призначені для поросят на підсосі. Їх починають поступово вводити в раціон, коли тваринам виповнюється 2 тижні. Кормосуміші відрізняються ретельно збалансованим складом, високою енергетичною цінністю. Таке поєднання забезпечує швидке зростання особин і м'який вплив на травну систему. Престартерні корми дають поросятам, поки ті не наберуть вагу в 10 кг. Склад сумішей може відрізнятися, однак всі вони характеризуються високим вмістом лактози і мікроелементів, переважно заліза.

Стартерні корми дають поросятам вагою від 10 до 25 кг. Такі суміші містять грубіші інгредієнти з переважанням протеїнів і вуглеводів.

Ростові корми відрізняється підвищеним вмістом біологічно активних речовин. За складом вони близькі до сумішей фінішної фази. Їх дають молодняку, поки вага свиней не досягне позначки в 50 кг.

Фінішні корми розраховані на тварин, підготовлених до забою, а також кнурів-плідників. На них переводять свиней вагою понад 50 кг.