Пестициди та запобіжні заходи при роботі з ними

Спочатку давайте розберемося, що таке пестициди? Саме слово латинського походження «pestis» яке означає зараза і «сaedo» - вбиваю, тобто це хімічні засоби, які використовуються для боротьби зі шкідниками та хворобами рослин, тобто це зброя, за допомогою якої захищається урожай від комах, бур'янів і від різних патогенних організмів.

Якщо немає загрози втратити значну частину свого врожаю, то немає необхідності використовувати хімічні препарати, їх потрібно використовувати тільки в крайній необхідності, коли вже інші методи не дають позитивного результата.

Чим більший асортимент культур на ділянці, тим більше виникає проблем, тому кожна людина, яка займається овочівництвом повинна вміти забезпечити ефективний захист від різних шкідливих об'єктів свій город. Саме сучасні інсектициди і гарантують такий надійний захист.   

Добре розвинені і забезпечені харчуванням рослини в меншій мірі уражаються і страждають від хвороб, ніж пригноблені і слаборозвинені, посіви вирощуваних культур повинні бути чистими, без бур'янів, які є місцем скупчення шкідників.

Потрібно знати, що більшість отрутохімікатів в тій чи іншій мірі отруйні і шкідливі для людей і тварин. Тому, під час роботи з ними необхідно дотримуватися обов'язкових запобіжних заходів.

Про початок проведення хімічної обробки повинні заздалегідь сповістити все навколишнє населення і бджолярів через засоби масової інформації та листівки-пам'ятки, розвішані в місцях масового скупчення населення. Обробку краще проводити в безвітряну погоду вранці або ввечері.

При роботі з пестицидами необхідно захищати органи дихання обов'язково потрібно надягати респіратори, захисні окуляри, рукавички, спеціальний одяг, які зберігаються окремо. Допускаються до робіт особи, які не мають медичних протипоказань (мають допуск) і пройшли інструктаж з техніки безпеки при роботі з хімічними засобами захисту рослин, забороняється проводити обробку особам, які не досягли 18-ти річного віку, вагітним жінкам, під час роботи не можна палити, розпивати алкогольні напої , приймати їжу і інші напої;

Пестициди застосовують у вигляді розчинів, суспензій, емульсій, якими обприскують рослини або грунт. Тому дуже важливо дотримуватися норму витрати, яка вказана в інструкції по застосуванню препарату, яка є на кожному флаконі та упаковці. А також потрібно знати, що отрутохімікати мають певний термін зберігання, як правило, період їх зберігання не повинен перевищувати 1,5-2 років при строгому дотриманні правил зберігання.

Під час роботи з пестицидами при потраплянні препарату на шкіру необхідно ретельно промити з милом дану ділянку тіла, а потім звернутися до лікаря, а після закінчення проведення хімічних обробок працівник повинен ретельно помитися і почистити робочий одяг і здати на зберігання.

Готовий робочий розчин не підлягає зберіганню! Його необхідно використовувати в день приготування!