Поради по вибору килима

Здавалося б, використання килимів в інтер'єрі пішло далеко в минуле. Але мода, як відомо, є циклічною і сьогодні питання «як вибрати килим» задають собі все більше власників квартир і будинків.

Хочете купити килим додому, але не знаєте, як вибрати відповідний? Експерти зібрали кілька базових рад - вони допоможуть уникнути помилок і знайти килим, який «вбудується» в інтер'єр бездоганно.

Беріть розмір побільше

Якщо вибір стоїть між маленьким і великим килимом, вибирайте великий. Він зробить кімнату візуально просторішою. Маленький ж килим, навпаки, візуально зменшить простір, і кімната може здатися тісною.

Як зрозуміти, що розмір килима підходить? 

  • Вся меблева група вміщується на ньому хоча б частково. Наприклад, диван і крісла можуть стояти на килимі повністю або тільки передніми ніжками.
  • Килим у вітальні менше периметра кімнати на 30-40 см. З кожної сторони.
  • У спальні килим виступає за кордони ліжка як мінімум на 70 см. Тоді, встаючи вранці, ви відчуєте під ногами м'який, теплий ворс, а не холодну підлогу.

Без сумніву, вітальні особливо потрібен великий килим. Тільки уявіть, як чудово буде зібрати ввечері сім'ю або друзів, всістися на пухнастий шеггі і грати в настільні ігри або дивитися кіно. І всім вистачить місця! Крім того, великий чудовий килим, який пропонує вітчизняний виробник компанія Карат Карпет ідеально збере меблі в органічний ансамбль і подарує відчуття гармонії і загального позитивного настрою.

Використовуйте орнамент

Не бійтеся експериментувати з орнаментом килима. Він як приправа, з якої «страва» - ваш інтер'єр - знайде всі грані смаку. Звичайно, однотонний або нейтральний килим «безпечний», адже він не буде так притягувати увагу. Зате з орнаментом ви отримаєте живий, привабливий простір, який у повній мірі відобразить вашу індивідуальність.

Не знаєте, який орнамент вибрати? Впевнені, що поєднувати їх в інтер'єрі складно? Ось невелика шпаргалка про те, який візерунок підходить різним стилям:

  • Квітковий - класика, неокласика, прованс, кантрі, шеббі-шик, еклектика. Дрібний квітковий візерунок створить відчуття насиченості і розкоші. Великий - свіжості і простору.
  • Дамаск - класика, неокласика, бароко, ампір, бохо, еклектика. Цей візерунок створює атмосферу вишуканості, навіть пишності. Коли його багато, він може виглядати «душно», але якщо використовувати візерунок дамаск по трохи, він додасть вашому будинку надзвичайну елегантність.
  • Геометричний - ар-деко, класика, лофт, скандинавський стиль, мінімалізм, баухаус, етніка, фьюжн. Геометричних орнаментів безліч. Великі роблять атмосферу в приміщенні вільної, на них погляд «відпочиває». Дрібні привносять сильну динаміку і концентрують увагу.
  • Тропічний - еклектика, бохо, етніка. Такий орнамент вносить екзотичну ноту і надає інтер'єру енергійний колорит.
  • Природний - скандинавський стиль, неокласика, середземноморський, ар-деко, еклектика. Імітація текстур піску, каменю, мармуру, природних ландшафтів зробить приміщення свіжим, наповнить його природністю і спокоєм.
  • Абстрактний - мінімалізм, скандинавський стиль, неокласика, еклектика, баухаус. Абстрактний орнамент також може бути дуже різним, але незмінно приносить відчуття свободи, легкості і наснаги.

Визначтеся з матеріалом

Зараз килими роблять з десятків матеріалів - натуральних і синтетичних. Перші незмінно розкішні і володіють усіма перевагами природного походження: природністю, приємною фактурою і автентичністю. Такими, зокрема, є овеча шерсть, шовк і бавовна. Другі - практичні і гіпоалергенні. Наприклад, акрил або поліестер.

А ще є матеріали нового покоління, які з'єднують красу і тактильну ніжність природи з міцністю. Вони виготовляються з натурального волокна за допомогою хімічної і механічної обробки. Це найбільш екологічні на сьогоднішній день матеріали, органічно чисті і безпечні. До них відносяться модал, тенсел, евкаліптовий і бамбуковий шовк.

Чому важливо приділити увагу матеріалу килима?

Крім потрібних вам властивостей він привнесе в інтер'єр особливу атмосферу. Кожен матеріал володіє своєю енергетикою і тактильністю. Дотик до вовни, віскози або шовку подарує вам абсолютно різні відчуття - і важливо вибрати найприємніше.

Крім того, матеріал здатний підкреслити фактуру меблів і підлоги.

До речі, якщо у вас гарний дерев'яна підлога, не бійтеся «приховати» її килимом. Фактура деревини від сусідства з правильно підібраним килимом лише виграє, наповнюючись новими фарбами і стаючи ще більш шляхетною.

ансамбль виглядав абсолютно. У підсумку ви отримаєте стильний інтер'єр і весь комфорт, який може подарувати килим.